Píchání v hrudi

Paní doktorko, mám trochu více problémů a nejsem si jistá, co všechno k tomu zmínit, a tak nevím zda to vydá za několik dotazů, nebo zda bude všechno se vším souviset. Je mi 22, jsem štíhlá, nepiji alkohol, vůbec nekouřím a snažím se zdravě jíst. Můj problém je, že mě občas začně píchat v hrudi. Někdy napravo, někdy nalevo, někdy uprostřed... píchání může trvat tak minutu a pak odezní. Někdy mě píchá jednou za měsíc, někdy za dva týdny, někdy dlouho ne, vyskytuje se to dost nepravidelně. Stává se mi to když jdu, i když ležím nebo sedím, zdá se mi, že při hlubokém nadechnutí to bolí víc. Napadlo mě, že by to mohlo být od zad - během dne většinou sedím na posteli, opřená o zeď a buď se učím nebo dělám nějakou práci (ještě studuji). Nevím, zda to s tím souvisí, ale při větší zátěži se mi špatně dýchá - jakoby popadám dech. Jsem prý na hranici chudokrevnosti, za dva týdny jdu znovu na testy, zda se to potvrdí či ne. Nesnáším zimu, ale často mám studené ruce a nohy a je mi často zima. Občas trpím nespavostí, jsem dost unavená a občas mívám zahleněný krk, když se ráno vzbudím. Nejde spolknout, ale po pár minutách zmizí a je to po celý den v pořádku. Posledním problémem, kterým trpím je, že mi poměrně dost padají vlasy a mám nekvalitní nehty. Co se týče dědičnosti - mamka trpí zvýšenou srážlivostí krve a babička byla na operaci se štítnou žlázou. Chtěla bych se Vás zeptat, čím je to dané a zda si mám nechat vyšetřit záda, štítnou žlázu nebo dokonce srdce. Nebo pro jistotu vše. :) Nechci vypadat jako hypochondr, můj obvodní lékař to nemá rád. Velice Vám děkuji a přeji příjemný den. Petra

Odpověď odborníka:

Milá Petro- určitě nejste hypochondr, ale inteligentní mladá žena. Váš praktický lékař Vás docela jistě nebude odsuzovat za přání podstoupit základní interní vyšetření, které dokáže odhalit například chudokrevnost, poruchu funkce štítné žlázy, odliší poruchu hrudních orgánů od přenesených tzv. vertebrogenních obtíží u syndromu svalové nerovnováhy. Je to "denní chléb" nás obyčejných všeobecných lékařů, takže žádný strach, není třeba se stydět, obviňovat atd..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: