Pichlavá, mravenčitá bolest a tlak v kloubech

Dobrý den, je mi 20 let,chodím do posilovny- nepravidelně asi 3/4 roku .Zhruba před měsícem jsem měl hodně silnou rýmu, bolest v krku, teplotu jsem neměl. Rýma a bolest v krku sama odezněla, asi po 10ti dnech po dlouhém pití bylinných čajů,klidu, kapek do nosu a vitamínů. Nyní mám problém s koleny i menšími klouby,kdy mě před pěti dny začla chytat menší mravenčitá, pichlavá bolest do kolen a pociťuji takový lehký tlak v nich.Nyní se k tomu přidali i menší klouby, jako jsou prsty na rukou, nohou, občas mě píchne i v loktech a někdy i v kotníku když jsem v klidu,jinak mě spíše píchá v těch kolenech . Myslím si, že bolest je z prochladutí,nějaká infekce , ale nevím.Jezdím celoročně na motorce za jakkých -koliv podmínech,ještě nemám řidičák na auto. Bolest začla po té, co jsem přijel domů z motorky. Oblečený dobře jsem, jen ty kolena nejvíce trpí. Někdy mě i bolí za jízdy, když je velká zima. Žádné otoky na nich nevidím, zarudlé také nejsou, při námaze - delším stání v práci na nohou se bolest zhorší a zaměřuje se hlavně na kolena a kotníky, kdy mě začne píchat v kotníku, nbo v koleni a tato bolest migruje z nohou do nohou, teploty také nemám, nijak nemocný nejsem, jen ty kolena bolí a občas malé klouby. Bolest migruje z kloubu ke kloubů.Chvilku bolí koleno, potom mě jednou píchne v prstu u nohou, po 10ti sekundách třeba v loktu a takhle se to točí, když stojím tak hlavně ty nohy. Bolest se dá vydržet, není nějak nesnesitelná, ale je cítit. Bolest netrvá celý den, trvá v různých časových intervalech, ale někdy to cítím celý den, jak kdy. Při probuzení mě spíše píchá v těch kolenech, nbo kotníku. Ztuhlost také nepociťuji. V práci jsem už měsíc 7 hodin na nohách. Ještě dodám že před dvěma roky jsem měl mononukleozu. 3/4 roku mě bolely klouby, únava, bolest svalů apod. Potom bolest odezněla po vitamínech atd... Chtěl bych se Vás zeptat, jestli ta bolest kolen a menších kloubů nemůže být nějaký náznak na Revma, nebo podobné nemoci.Jen dodám, že v mé rodině nikdo revmatoidní artritidou netrpěl, nebo podobnými revmatickými nemocemi.Nevím, jestli to nějak řešit, nebo jestli tyto bolesti mohou být opravdu jen z prochladnutí, nebo nějaká infekce a bolest zmizí časem zmizí? Děkuji za odpoveď a váš názor

Odpověď odborníka:

Vážený pane Tomáši. Jak již uvádějí kolegové, je třeba v prvé řadě probrat stav s Vaším praktickým lékařem, ten by po provedení tělesného vyšetření, dozjištění detailů a doplnění některých laboratorních testů měl posoudit další vhodný postup. Je sice pravděpodobné, že kloubní potíže souvisí "pouze" s proběhlou infekcí - imunitní reakce na infekci se může se zpožděním projevit kloubními potížemi revmatického charakteru, a vznik revmatoidní artritidy by ve Vašem věku byl neobvyklý, alespoň základní vyšetření k vyloučení jiného původu stavu by ale bylo na místě.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření kyčlí
Články: Vyšetření kyčlí
Preventivní vyšetření kyčlí...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Léčba vysokého cholesterolu a pacienti „lajdáci“ – co všechno hrozí?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: