Pichnutia použitou ihlou

Dobrý deň, chcem sa spýtať, dnes som sa nešťastne pichla použitou ihlou ihneď po aplikácii inzulínu môjmu otcovi. Pichla som sa dosť hlboko do prsta, tiekla mi aj krv. Krv som riadne povytláčala a ranku som si vydezinfikovala. Chcem sa spýtať, či som sa mohla nakaziť nejakým ochorením - otec mal asi pred cca pol rokom transfúzie po operácii karcinómu pankreasu. Je možná nákaza touto cestou napr. HIV, či žltačka z transfúzie alebo iné ochorenie? Keby bola krv ktorú dostal otec pri transfúzii infikovaná (HIV, žltačka), kedy by sme sa to dozvedeli? Chodí na pravidelné vyšetrenia. Aká je šanca mojej nákazy? Môže sa rakovina prenášať týmto spôsobom? Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Obraťte se na svého praktického lékaře, který Vám udělá kontrolní testy na HIV a žloutenky. Jestli po půl roce nemá Váš tatínek nějaké příznaky, je nepravděpodobné, že má infekční onemocnění. Je to spíše pro Váš pocit klidu. I když co se týče HIV, zde je nutno počítat i s půl roční inkubační dobou. Ale protože je zdravotní stav Vašeho tatínka oslabený, jak jsem již zmínila, tak už by se toto onemocnění u něj projevilo. Co se týče nádorového onemocnění, tímto způsobem se nepřenáší.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x