Pigmentové névy

Dobrý den, můj věk je 38 let, mám po těle (zejména na trupu) větší množství pigmentových névů. Mám světlý typ kůže. Névy jsem sdědil po svém otci, který jich měl také velké množství. Chodím na pravidelné kontroly k lékaři a na poslední jsem byl včera, tedy 2.8. s tím, že paní doktorka mi zkontrolovala névy nějakou lupou (dermatoskop???) a sdělila mi, že je vše v pořádku, pouze si mám hlídat jeden névus o průměru cca 2-3mm na břiše zhruba 2 cm pod pupkem, protože "ten se sice malý, ale má tmavší pigmentaci". Kdyby se prý zvětšoval, tak mám přijít a znaménko by mi bylo vyříznuto. Znaménko je jinak oválné, ostře ohraničené, jen je prostě tmavší než ostatní (tmavě hnědé). Tedy mám dva dotazy: 1. Nebude případně pozdě čekat na to až by se mělo znaménko zvětšovat? Nerad bych to případně "prošvihl", tedy jinak řečeno, není v takovém případě lepší znaménko odstranit ihned? 2. Spíše obecný dotaz - vzhledem k tomu, že mám na těle velké množství névů, tak mám oabavu, abych případně postřehl včas změny (všechny si zapamatovat neumím :-) . Dá se nějak obecně říci, za jaký časový úsek začne zvětšující se znaménko (melanom) metastazovat? Je mi jasné, že to nejde říci přesně, spíše mi jde o to zda se jedná o dny, týdny či měsíce od chvíle počátku plošného zvětšování. Možná je můj dotaz nevšední, ale jde mi prostě o to, že ve změnti névů je pro mě složitá orientace pro případné jejich změny. Chodím na kontroly na kožní 2x ročně a nejsem si tedy jistý zda je to pro případné včasné zachycení změn dostatečný počet kontrol proto, abych něco nezanedbal? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

1)Pravidelné kontroly 2x ročně jsou dostačující. 2) Pokud je znaménko jen tmavé a nevykazuje další rizikové faktory, pak stačí sledování, ale osobně raději znaménka, byť i částečně riziková, vyříznu, aby nebylo třeba to následné hlídání. 3)Nedá se přesně určit , jak rychle melanom metastazuje, ale je to jeden z nejzhoubnějších nádorů vůbec.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: