Pilonidální sinus

Dobrý den. Zhruba před dvěmi měsíci jsem objevil bouli pod kostrčí, navštívil jsem obvodní lékařku a ta mi diagnostikovala Pilonidální sinus a poslala mne na chirurgii. Hned ten den jsem tam tedy šel a tam mi lékař řekl, že to na řezání není a předepsal mi roztok Višněvski a kontrolu za pár dní, kterou jsem absolvoval u jiného lékaře a všichni mi říkali, že je to malé a na řezání to ještě není. A tady začíná můj dotaz. Proč se nemůže sinus odstranit hned jak se diagnostikuje a musí se čekat až se to vlastně "zhorší", přijde bolest a nezbude nic jiného než to vyříznout? Když už si je lékař - chirurg jistý, že je to sinus a vidí už i píštěl, ale není sekrece ani bolest, tak je to normální postup? Protože podle toho co sem četl a slyšel, u pacientů, kteří neměli sekreci a absces se pooperační rána hojila mnohem lépe a rychleji nez u těch, kteří přišli za doktorem s bolestmi a krvavými výtoky ze sinu, což je, aspoň pro mne, logické. Proto se Vás chci zeptat, jestli se mám vrátit do nemocnice a trvat na operaci, aby se to odstranilo co nejdříve nebo prostě čekat, aplikovat Višněvski a jít za nějakou dobu na kontrolu? Na závěr bych chtěl jenom říci, že nechci zpochybňovat tvrzení a diagnózy lékařů, kterých si velice vážím, jenom se mi nechce čekat, až se to zanítí a já pak budu litovat, že jsem si nevynutil dřívější operaci. Pět stehů se podle mě hojí lépe, než dvacet. Já Vám moc děkuji za Váš názor a přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Vážený tazateli, v případě pilonidálního sinu, kdy se vlastně jedná o patologické kanálky v kůži a v podkoží- resp píštěl, existují obvykle dva stavy. Akutní (jako u Vás), kdy je oblast oteklá, jedná se o aktivní zánět, je zde zarudnutí, někdy teploty. Pokud chirurg nalezne vyšetřením i hnisavou sekreci, pak je důvod v akutním stádiu zasáhnou chirurgicky, resp píštěl se rozřízne, vyčistí a zánět se nechá odeznít. Nerozhoduje tedy ani tak velikost, jako spíše pokročilost zánětu. Někdy opravdu v akutním stadiu, pokud se podchytí včas a hnis není přítomen, není potřeba řezat. Pokud odezní zánět, čeká se ještě několik týdnů, až se oblast zcela zklidní a poté se pacient objedná k radikálnímu ošetření, tzn, že se píštěl celá vyřízne. Vznikne prohlubeň, kterou se někdy podaří zašít, ale stane se i, že je příliš velká a musí se ponechat k postupnému vyplnění tkání, neboť okraje vůbec nejdou nablížit. Každopádně tato radikální operace se neprovádí v akutním stadiu. Někdy se stává, že se zánět u pacienta projeví jedenkrát, zahojí se a poté se už nikdy neobjeví, někdy se opakovaně vrací. K radikálnímu řešení se tedy většinou přistupuje až po opakovaných zánětech

MUDr. Šárka Kralíková
MUDr. Šárka Kralíková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: I. chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: