Pilonidální sinus a jeho závažnost

Dobrý den, pravděpodobně mám pilonidální sinus, ač mi to nikde nebylo řečeno přímo - asi před rokem jsem měla oblast jeho výskytu zanícenou, bolelo to tak, že jsem nemohla pořádně ani chodit. Na chirurgické ambulanci mi to vyřízli a nechali mě hned jít. Pan doktor mi ale řekl, že pokud se to bude opakovat, budu muset na operaci. Nějakou dobu to bylo v pořádku, sem tam se mi tam objevila menší boulička, zčervenala a hřála, po pár dnech ale zase zmizela. V posledních dnech (asi 2 týdny)jsem začala více sportovat - běhat, zjistla jsem ale, že po sportu se mi ona boulička vždy zvětší, zčervená a více bolí. Pojídám na to Apo-Ibuprofen. Většinou 2 denně, ne ale kontinuálně, vždy po několika dnech, tohle jsem musela udělat zatím asi 4x. Sprchuji se důkladně každé ráno i hned po sportu. Ráda bych se zeptala jednak, zda je možné udělat něco, aby se mi to po sportu nezhoršovalo - např. umístit si tam čtvereček nebo tak něco. Četla jsem, že obezita je rizikovým faktorem, jak se jí mám ale zbavit, když mi sport akorát přitěžuje? Dále bych se chtěla zeptat - momentálně tam mám bouličku. Vůbec mě nebolí, je jen lehce zteplalá a načervenalá, nateklá také téměř není. Měkká na pohmat, zřejmě v ní nějaký hnis bude. Problémy mívám ale jen drobné, lehký otok, občas mírné pnutí. Objeví se jen občas a většinou zase samy odezní (ač ta boulička úplně nezmizí). Má smysl s tím navštěvovat obvoďačku? Mohla by s tím v této fázi něco dělat? A je to vůbec třeba? Nebo mám spíš počkat, až to bude víc zanícené a pak jí požádat o antibiotika. Je možné, že ten hnis po čase zmizí sám, budu-li důkladnější v hygieně (např. omývat tuto oblast víckrát za den)? Operaci bych se velmi ráda vyhnula, jednak proto, že se mi to momentálně vážně nehodí, být vyloučená na měsíc či více, jednak se opravdu bojím a jednak je mi to nesmírně trapné a nerada bych, aby se o tomto mém problému někdo dozvěděl. Předem Vám děkuji za všechny odpovědi na mé otázky a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Po sportu krátká sprcha, příliš kůži hygienicky ošetřovat také není dobré, vede to ke k odtučňování kůže s následnými infekcemi. U vás se ale jedná o to, pilonidální sinus má četné choboty, kde se infekce vždy traumatisací terénu může manifestovat. Takže jedině správné je objednat se k operaci, kde celý útvar bude chirugicky odstraněn.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x