Pimentové skvrny na předkožce

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda se může vyskytovat rakovina kůže na místě, které nepřijde do kontaktu se sluncem? Protože se mi udělali na předkožce tři nové pigmentové skvrny jedna zhruba 3mm (skvna nijak nerostla přijde mi že se objevila rovnou v této velikosti), druhá 1 mm a poslední vypadá jako piha a má také 1mm. Od té doby co jsem je zpozoroval je hlídám aby nerostly a nejsou ani nijak vyvýšené. Dále mám drobné podezření na pihu, kterou jsem mel vždy (je vystouplá, nijak neroste) co mě, ale znepokojuje je že má dvě barvy (je v ní hnědá tečka) viz příloha. Mohl by jste mi prosím proradit zda to není nebezpečné? Děkuji za odpoveď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kožní změny charakteru pih a znamének se mohou tvořit nově v průběhu života, včetně míst bez oslunění. Změny patrné na fotce nevypadají nijak podezřele. Znaménko, které máte dlouhodobě také ne - pokud se v čase nemění a máte jej od dětství, je nepravděpodobné, že by bylo nebezpečné z hlediska rakoviny (není ale jistě dobrý nápad jej zbytečně opalovat...). Je rozumné konsultovat stav případně s praktickým lékařem - součástí běžné preventivní prohlídky by mělo být i vyšetření kůže.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: