Pískot při výdechu

Dobrý den, je mi 20 let a poslední 3 měsíce u sebe pozoruji při výdechu slabý pískot v krku. Pískot pozoruji od doby, kdy jsem měl chřipku, kterou jsem ale poctivě vyležel. Pískot lze slyšet pouze při slabém výdechu. Možná na to mohou mít vliv i moje časté rýmy, a i když rýmu nemám, tak mám vždy trochu ucpaný nos a po ránu hleny v krku. Na internetu jsem si našel, že pískot v krku může být příznakem astmatu, ale já jinak žádné problémy s plícemi nemám. Při rychlejší chůzi musím sice dýchat ústy, což je spíše způsobeno přicpaným nosem, ale jinak to bez problému udýchám. Co se týče mého nosu, od dětství jsem měl často rýmy a při poslední návštěvě lékaře (přibližně před rokem) na ORL mi bylo řečeno, že mám zkřivenou nosní přepážku a nosní mandle, které měli v mém věku už zmizet, a lékař mi doporučoval operaci, ale vzhledem k možným komplikacím, které se mohou vyskytnout při odstranění nosních mandlí a napravení nosní přepážky a vzhledem k tomu, že při návštěvě jiného lékaře se stejnou specializací se tento lékař ani slovem nezmínil o nosních mandlích a zkřivené přepážce, jsem se rozhodl, že tuto operaci nakonec nepodstoupím. Doufám, že jsem Vám můj problém popsal dostatečně podrobně a chtěl bych se Vás zeptat, o co se v mém případě může jednat a jak moc je tento stav závažný. Vzhledem k tomu, že shodou náhod se u mě v poslední době vyskytly i arytmie srdce a musím nyní skloubit častá vyšetření a návštěvy u lékaře kvůli srdci se studiem, tak by pro mě bylo obtížné nyní začít chodit na vyšetření i kvůli plicím. Kvůli problému s plicemi bych navštívil lékaře přibližně do 2 měsíců. Není to příliš pozdě? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pískání při výdechu způsobuje lehké zúžení průsvitu průdušek (otokem sliznice, o něco větším množstvím hlenu, u astmatika i aktivním stahem svaloviny průdušek). Pokud nemáte potíže s dýcháním ani při námaze , nemusí se jednat o astma. ORL nález by se asi měl zkontrolovat, zvláště máte-li dva rozdílné nálezy z vyšetření. Jemné pískoty bez dechových potíží můžete řešit až budete mít čas , kdyby se objevily dýchací potíže či výraznější kašel, domluvte si vyšetření u plicního lékaře dříve.

MUDr. Milan Štěpáník
MUDr. Milan Štěpáník

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: plicní ordinace SOPLITOO s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: