Píštěl v těhotenství

Dobrý den, v září mi diagnostikovali malý sinus pilonidalis, pravděpodobně slepý, 1 cm hluboký, 3mm široký na kostrči, po 2 týdnech bolest přešla, když jsem se ptala na prevenci nebo zmírnění bolesti, bylo mi řečeno, že to mám vydržet a že to mám malé. Na operaci plánovanou na prosinec jsem nebyla z důvodu otěhotnění. Bolest na kostrči začala znovu (vyteklo trošku hnisu a vypadá to, že teď je dírka čistá) + se k tomu přidaly noční tlaky na konečník a ranní křeče na konci konečníku, nemůžu spát na zádech a bolí mě sedět. Může to mít souvislost s těhotenstvím nebo se sinem? Má sinus nějaká omezení při přirozeném pordu? Bojím se, aby se mi to případně nerozvětvilo a neublížilo miminku a nevím, za kterým odborníkem s tím mám jít. Podle gynekologa jsou tyto bolesti normální. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Definitivní ošetření nyní opravdu není na místě, ale musí se stav sinu sledovat, nesmí dojit k zadržení hnisu a zarudnutí okolí, tedy vznik větších zánětlivých změn. Navstivte chirurgickou ambulanci k vyšetření stavu. Píštělka se musí opakovanými kontrolami a případně sondážemi udržovat volně průchodná, aby sekret odcházel. Množství se popsoudí na obvaze. po porodu s jistým časovým odstuoem se múže stav vyřešit operací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x