Pití železité vody

Dobrý den paní doktorko, před 9 lety jsem pracoval na pracovišti, kde jsme 3 roky vařili kávu ze železité vody s manganem (studna). Neznám přesné hodnoty, ale byly zcela určitě zvýšené. Může zvýšené železo ve vodě způsobit rakovinu urologického aparátu? Léčím se s hypertenzí, takže pravidelně po půl roce mám odběry krve včetně hodnot ledvin v krvi a vše je po celých 9 let v pořádku. Je mi 37 let. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Nemusíte se obávat, že by jste si nadbytečným příjmem železa poškodil zdraví- tělo vstřebává pouze 10% z celkového požitého železa a pokuď je železa v tělel hodně, tak vstřebává ještě míň. Nadbytek železa se hromadí v těle u lidí, kteří z různých důvodů dostávají hodně transfuzí, dále při vrozených metabolických poruchách. Železo se pak hromadí v játrech, v srdečním svalu....ale přímý souvis se vznikem tumoru močového měchýře snad nebyl v literatuře popsán. K rakovině močového měchýře může vést dlouhodobé kouření- zde byla souvislost jasně prokázána.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: