Plané neštovice

Dobrý den. Mám dotaz ohledně něštovic. Nejmladší syn neštovice ještě neprodělal. Hrál si s holčičkou, která večer měla průjem a za 3dny neštovice. Je možnost, že se v té době syn nakazil? První pupínek prý našli až po těch 3dnech co si spolu hráli. Starší děti už je měli, prý je ale velká šance, že je můžou mít opět, ikdyž se traduje, že né. Nejstaršímu synovi bude 19let a má do 14dní nastoupit na operaci tak mně to dost děsí. Děkuji za odpověď.přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Petro, pokud nejstarší syn neštovice již prodělal, nakazit se znovu nemůže, protože má vytvořeny protilátky, které ho doživotně chrání (výjimku tvoří těžce imunosuprimovaní, např. po ozařování, po chemoterapii...). Teoretická možnost nákazy neštovic vašeho nejmladšího syna je, protože nakažlivost neštovic je značná a trvá od posledního dne inkubace do zaschnutí všech eflorescencí v krusty, které již infekční nejsou. Někdy se snadno přehlédnou výsevy pupínků ve vlasech. Proto ohledně nákazy musíte vyčkat až 3 týdny od kontaktu s nemocným dítětem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x