Plastika křížového vazu

Dobrý den. Je mi 21 let a přibližně před 7dmi týdny jsem podstoupil plastiku předního křížového vazu. Pooperační stav byl dobrý a po dvou týdnech jsem začal s rehabilitacema. Přibližně ve čtvrtém týdnu po operaci mi dali na rehabilitaci dost zabrat s tím, že jsem měl dělat cvik na břichu a ohýbat nohu v koleni, která se mi v určité fázi zablokovala (přibližně v 90 stupních) a rehabilitační sestra silou dopomohla tomuto ohybu při kterém mi slyšitelně prasklo v koleni. Od té doby koleno zohýbám až na 110-115 stupňu. A proto bych se rád zeptal jestli bych se měl obávat přespřílišného natažení a znovuporanění těchto vazů či to jen mohlo být jen nějaké klasické křupnutí jak už to v koleni bývá. Problémy jsem nadále žádne prozatím neměl. Stále chodím o berlich s prikladanim poloviční váhy a koleno bez otoků. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Po plastice předního zkříženého vazu při cvičení koleno plně nenatahujeme po dobu 4 týdnů od operace a stejně tak necvičíme více než do 90 st. ohnutí. Operatér může dle stavu ale doporučení upravit. Při vyšetření na ortopedii bude potřeba zhodnotit funkci štěpu, stabilitu či nestabilitu kolena. Podle vyšetření cvičení a léčba dále.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: