Plastika křížového vazu ano či ne?

Mám dotaz, před 3 týdny jsem podstoupila ASK, Dg. parciální menisektomie, debridement LCA (genus I. sin) s tím, že teď začínám RHB a bylo mi řečeno, že plastika vazů nebude nutná, když koleno posílím a bude stabilní. Většina lidí, kteří měli stejný problém mi říkají, že není důvod čekat a jít co nejdříve na plastiku, protože pokud budu chtít nadále sportovat, budu si ničit kloub a plastika mi v budoucnu nemine a ještě hrozí opotřebení kolena s následnou artrozou. Vzhledem k tomu, že ve své profesi potřebuji být fyzicky způsobilá, musím ovládat bojové sporty a ráda bych do budoucna provozovala sport (lyže, volejbal, běh a turistiku). Vzhledem k tomu, že jsem přečetla mnoho diskuzí, tak myslím, že není důvod čekat a jít na plastiku raději dříve, než mi koleno zradí někde v terénu. Ještě bych podotkla, že v diagnóze má také uvedeno: chronická nestabilita kolena. Chtěla bych slyšet Váš názor a také by mě zajímalo, pokud se rozhodnu jít na plastiku co nejdříve, jak dlouhá doba se doporučuje od té první operace, tedy doba rekonvalescence, když se mi povede koleno rychle zrehabilitovat. Děkuji za Vaši odpověď a věřím, že mi pomůže ke správnému rozhodnutí.

Odpověď odborníka:

Plastika předního zkříženého vazu se již neprovádí zásadně vždy pokud je vaz porušen jak tomu bylo dříve.
Zhodnotí se stav kolena a pokud je koleno nestabilní a jedná se o mladšího člověka, případně sportovce s vyšším požadavkem na pevnost kolena k plastice se přistoupí.
Pokud u vás byla nestabilita kolena, pocit nejistoty a objektivně zjištěno nestabilní koleno je plastika na místě.
Provedení by bylo vhodné do 3 měsíců od první ASK.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: