Plastika lca

Dobrý den, jsem 2 roky po plastice LCA (štěp z hamstringů). Koleno je však stále natolik nestabilní, že mi brání v návratu ke sportu (fotbal, hokej na amaterské úrovni). Koleno se mi podvrtává při dopadu, rychlém zastavení nebo při změně směru běhu. Lékař mi před půl rokem řekl, že je vaz v pořádku, nařídil rehabilitaci - nepomohlo. Další lékař potvrdil dobrou pevnost vazu a nařídil trvalou ortézu (šitá přesně na míru, s postraními železnými výstužemi). Toto však stále nepomáhá, projev nestability i v ortéze- podvrtnutí a následné až týdenní bolesti, bez otoku. Nevím tedy, proč se mi to děje. Co se dá v této situaci dělat? Děkuji mnohokrát za odpověď. Pavel 24 let, 183 cm, 89 kg

Odpověď odborníka:

Výsledky po plastice lCA nemusí být vždy 100% také proto. že úraz, který přední zkřížený vaz poranil poranil snad i další vazy, poranil kloubní pouzdro a chrupavku. Tato poranění se na stavu kolena mohou také podílet. Kromě klinického ortopedického vyšetření je na místě asi provedení magnetické resonance k upřesnění současného stavu. Opakování operace se obvykle neprovádí, potom opravdu je na místě rehabilitace ke zpevnění natahovačů a ohýbačů kolena, ortéza se doporučuje většíinou jen při namahavých činnostech. pro koleno. Je nutno podotknout, že fotbal je pro koleno a zvláště pro koleno po plastice LCA ten nejvíce namahavý sport, který také pevnost plastiky ohrožuje. Snadno se stav může opakovat. Naproti tomu hokej, tam jsou požadavky na zvláště rotační pohyby mnohem menší. Je možné že tyto pro koleno tak namahavé sporty pro vás již nebudou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: