Plastika předního vazu

Dobrý den, Vážený pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat zda je nutná plastika předního křížového vazu. Aktivně hraju lední hokej. Rehabilitace probíha celkem v pořádku porád mi ale dělá problém hybnost kolene hlavně ohnutí a natažení našlápnu na nohu celou vahou. Stabilita je celkem dobrá. Kdy budu moc začít aspoň lehce trénovat? Děkuji Vám předem za odpověď s pozdravem Daniel. V příloze zasílam zpravu po ASK kolene

Odpověď odborníka:

Od artroskopie uplynuly 3 týdny. Přední zkřížený vaz je částečně zachován a měl by svou funkci stabilizátora kolena plnit. Nyní je pro vás důležité období rehabilitace s pohybovou a fyzikální léčbou, vhodná lázeňská léčba do 6 měsíců po ASK. U částečných porušení předního zkříženého vazu by měla být stabilita kolena vyhovující a zřejmě plastika vazu nebude potřebná, pokud nedojde k dalšímu traumatu. Stran sportu je situace s velkou otázkou. Pokud se jedná o fotbal nebo tenis nebo squash je třeba plný trenink značně oddálit, prtože se jedná o sporty, které jsou pro koleno nejnáročnější. V tom směru se poradit s ortopedem. Trenink u těchto sportů lehce po 6 ti týdnech, větší zátěž nejdříve po 3 měsících. Snahou je zachovat fungující nepostiženou část předního zkříženého vazu a pečovat o to, aby co nejvíce rehabilitací zesíli. Jinak se poradit se svým ortopedem

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x