Plíce

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o upřímnou odpověď. Mám 20 roků, pravidelně bohužel kouřím tabák od 9 let, je dost možné, že jsem mohl za těch 11 let dostat rakovinu plic, jelikož jsem je ještě neměl dost vyvinuté? Poslední dva roky se mi hůř dýchá a poslední tři měsíce když kašlu mě dost bolí na plicích občas i jen když se zhluboka nadechnu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Karle!
Kouříte od 9-ti!!!! let, čili - Vaše plíce už dostaly zabrat. Možná by bylo na místě zvážit přestat.....
To, že by jste mohl mít rakovinu plic je teoreticky možné, ale myslím, že nepravděpodobné.... Ale, pravděpodobně se začíná projevovat nemoc kuřáků - bronchitida. Ta se projevuje dušností - nejprve při námaze - pokles tolerance námahy, kašle, vykašláváním, sípaním na průduškách... Doporučuji Vám požádat Vašeho praktického lékaře o plicní vyšetření včetně snímku plic a spirometrického vyšetření, přestat kouřit, více chodit do přírody na procházky do hor, dechová cvičení!!!!

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Přehled inhalačních systémů k léčbě astmatu
Články: Přehled inhalačních systémů k léčbě astmatu
Inhalační podání léčiv...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Základní fakta aneb Co byste měli vědět o rakovině plic
Články: Základní fakta aneb Co byste měli vědět o rakovině plic
Rakovina plic patří mezi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: