Plicni buly a spontanni pneumothorax

Dobry den, pane doktore, moc dekuji za odpoved, jeste snad jen pro upresneni. Kdyz uz jiz partnerka byla na operaci jedne plice (videotoraskopii) - mozna 2 mesice po letu (i kdyz to s tim letem nemusi souviset -to nevim a ani se nepotvrdili) a nyni by doslo k prasknuti plicni bule na druhe plici, jaky problem by to znamenalo? Pri letu nebo nasledne? Take dle ruznych odbornych nazoru je pravdepodobnost mala, presto je nekdy lepsi to asi nevedet :-(. Dekuji moc a hezky vecer.

Odpověď odborníka:

dobrý den, na straně hrudníku, která byla předmětem videotorakoskopie, by se již pneumotorax neměl opakovat, protože se zde vytvoří srůsty, které brání splasknutí plíce. V tom případě ev. pneumotorax na druhé straně by neměl znamenat nějaké nebezpečí (výjimkou je tzv. přetlakový pneumotorax, který je ale poměrně vzácný). Změny tlaků v letadlech jsou malé, neměly by být příčinou či vyvolavatelem pneumotoraxu.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: