Plicní chlamidie - je možné, aby odezněly samy?

Dobrý den, nejsem si úplně jistá, čím začít... Od počátku června stále kašlu. Posléze se přidaly horečky, bolesti kloubů a záchvatovitý kašel, při kterém jsem se snažila vykašlat hleny, ale většinou bez výsledku (občas tyto pokusy skončily zvracením). Praktická lékařka mě dala Zinnat (CRP jsem měla nízké cca 33) a plicní udělala plno vyšetření, ale vše bylo v pořádku, spirometrii jsem měla zhoršenou jen mírně (mám lehčí astma, výsledek byl stejný jako vždycky) potom mi dala Klacid kvůli podezření na černý kašel, se kterým jsem se v květnu setkala. Dnes se z testů ukázalo, že to černý kašel nebyl (dělaly se testy jen na něj). Horečky už sice ustaly, záchvatovitý kašel také, ale ráno a v noci stále kašlu a jsem velmi vyčerpaná. Navíc, kdykoli mám větší námahu (stačí úklid domácnosti nebo nevyspání), kašel se zhorší a vrátí se i horečka. Kamarádka (zdravotnice) říkala, že by to mohly být i plicní chlamidie. Vím, že nejsem lékař a dávat si diagnózu nemůžu, ale už jsem navštívila lékaře 5x a stále se neví, co mi vlastně je. Nechci tam zbytečně chodit, pokud se to nezhorší. Ale myslím, že běžná infekce tak dlouho většinou netrvá. Chtěla jsem se zeptat, v případě, že by to plicní chlamidie byly, je možné, aby se s nimi vypořádalo tělo samo? Pokud ano, jak dlouho to může trvat? Děkuji za odpověď a hezký den, Mariana

Odpověď odborníka:

dobrý den, kašel i určitá únava, někdy i vracející se teploty mohou přetrvávat někdy i několik měsíců po některých plicnich infekcích. Chlamydie jsou jednou z možností. O dlouhodobých obtížích ev. způsobených chlamydiemi se ale moc neví a bohatá internetová literatura přikládající chlamydiím spoustu problémů, jsou určitě nadhodnocená. Tělo si určitě s chlamydiemi může vypořádat samo, záleží na stavu imunity. Přeléčení antibiotiky má význam v počátku onemocnění, nyní i v případě, že by o chlamydiovou infekci šlo, je indikace a efekt sporný. Myslím si, že se obtíže během dalších týdnů zlepší. Ne-li, pak nezbývá, než lékaře opět navštívit.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: