Plicní chlamydie

Dobrý den paní doktorko, Chtěla bych Vás poprosit o radu jak mám dál postupovat v léčbě. Před necelými dvěma měsíci mi můj doktor zjistil plicní chlamydie (po dvou antibiotikách, které mi nezabraly na bolesti v krku, k tomu obrovské vyčerpání a pocity na zvracení), po odběrech mi doktor řekl, že mám plicní chlamýdie o hodnotě 1,4 a že mě bude léčit antibiotiky. Dostala jsem antibiotika azitrox, nejprve jsem brala 2 balení tj 6 tablet - 6dní, pak jsem měla týden pauzu a brala další balení 3 tablety a pak konec. po měsíci jsem měla další odběry s hodnotou plicních chlamydií 1,5. Doktor, řekl že to nebudeme dál léčit a necháme to tak. Dost mě to překvapilo. Už nemám pocity vyčerpání, ale stačí když se v noci dobře nevyspím (mám malé dítě) a hned mě bolí v krku a jsem slabá, po dvou dnech když se hlídám, nepřepínám se a hodně spím tak to odezní, ale je to pořád dokola. Nevím zda se mám obrátit na infekční oddělení, jestli se to dá dál léčit? Pak bych měla ještě dotaz na svého syna, má dva roky a poslední měsíc má pořád zarudlý krk a večer když ho položím tak nasucho párkrát vykašle (to se stávalo i mi před léčbou), jeho pediatrička mi řekla že to určitě nemohl chytit, což mě překvapilo, protože na internetu jsem se dočetla, že se to přenáší kapénkovou infekcí a nemůže mít přece pořád zarudlý krk (angina to není), prý může být vykřičený, že to u dětí bývá, ale, syn je velmi klidný a zrudlý krk má už ráno když vstane, jak se mám dožádat nějakého vyšetření pro syna? Předem Vám moc děkuji za rady jak dál postupovat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kontrolní laboratorní vyšetření protilátek po přeléčené chlamydiové infekci není zcela spolehlivé. Léčba Azitromycinem dle schematu jak píšete, kterou jste podstoupila, je zcela správná. Pokud se příznaky zlepšily, tak opradu není nutné v léčbě anitbiotiky dlouhodobě pokračovat. Přesnější a spolehlivější metody jsou přímé metody, kdy se prokazuje přímo bakterie v odebraných sekretech např. ve sputu. Vyšetření protilátek není zcela přesné , jejich pozitivita může přetrávávat dlouhodobě po prodělané infekci, nebo produkce může být navozena zcela nespecificky. Doporučovala bych eventuelně kontrolní odběr s časovým odstupem několika měsíců, event. infektologické , imunolopgikcé vyšetření, pokud budou přetrávávat klinické příznaky. Pokud Váš syn pokašlává není vyloučena možnost infekce chlamydiemi, ale nejdříve bych vyloučila jiné příčiny obítží, které bývají u dětí častější - reflux, alergie, zvětšená nosní mandle...

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Chlamydie- zákeřný nepřítel i na celý život | Od: MUDr.Polcarová Drahomíra | 28.7.2015 00:12
doporučuji Chlamydie o.s., Chlamydieinfo Chlamydiecpnhelp
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x