Plicní chlamydie

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat pracuji ve zdravotnictví a zhruba před 3 týdny mi vyšli v odběrech c.pneumoiae IgG positivní a c.pneumoniae IgA sl.pozitivní.Odběr jsem opakovala po 14 dnech.C.pneumoniae IgG mám stále positivní a IgA hraniční.Bylo mi doporučeno užívat Klacid 500 mg po 12 h. po dobu 3 týdnů.Vjednom článku o plic.chlamyd.jsem se ale dočetla,že se na ně Klacid nemá vůbec užívat.co byste mi tedy doporučila?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k úvaze o nasazení antibiotik je třeba zvážit následující. Protilátky IgA někdy zůstávají dlouhodobě pozitivní, ačkoliv nejde o aktivní infekci či reinfekci. Samotná přítomnost IgG protilátek bez známek onemocnění je považována za sérologický obraz prodělané infekce. Za známky infekce lze považovat buď čtyřnásobný vzestup protilátek IgG po 3 týdnech ve druhém odběru od začátku infekce, anebo v samostatném odběru vysoký index pozitivity IgG protilátek (IP > 3,8).

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: