Plicní chlamydie

Vážená paní MUDR. Žáková, od ledna 2012 mám diagnostikované chlamydie v plicích. Od 2.1.-30.1:2012 jsem brala antibiotika Rowamycined a od 6.2.-16.2.2012 antibiotika Klacid SR 500. Mezitím mi paní doktorka vždy měřila hodnoty v těle. Celkem čtyřikrát , naposledy 27.4.2012. Hodnoty mi stále rostou, nyní jsou: IgG 2,784, IgA 1,65 a IgM 0,307. Jsem stále unavená, bolí mě svaly a klouby. Nevím, jak mám postupovat. Atibiotika zatím nezabraly a nová nedostávám. Předem moc děkuji za odpověď a věřím, že mi poradíte, kam se obrátit nebo co dále dělat. S pozdravem Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chlamydie jsou nitrobuněční parazité, kteří navíc existují v těle v několika vývojových formách zároveň. Antibiotika dokáží likvidovat jen některé formy; působí hlavně v akutní fázi onemocnění, a to na bakterie vyskytující se mimo buňky. Na bakterie "schované" v buňkách bohužel obvykle nepůsobí. Důsledkem je pak vleklost infekce a dlouhodobá léčba. Doporučuji proto především obrnit se trpělivostí a doufat, že se podaří dosavadní léčbou pomoci Vašemu imunitnímu systému natolik, aby si s chlamydiemi dokázal poradit. V léčbě lze ještě zkusit podpůrné prostředky pro zlepšení imunity, jako například různé enzymatické přípravky (wobenzym apod.) nebo komplexní výživové doplňky (Chlorella, ječmen apod., ale účinek na chlamydie není zaručen, nicméně mohlo by dojít ke zlepšení Vašeho celkového stavu). A ještě, je možné vyhledat pomoc imunologa/alergologa, a zeptat se na možnost imunostimulace vakcínou nebo jinými prostředky. Podrobně o chlamydiích se dočtete např. na www.chlamydie.info .

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: