Plicní chlamydie

Prosím o radu z vyšetření krve mám hodnoty chlamydie pneum. IgA 21,466 pozitivní, IgM 0,027 negativní a IgG 30,634 hraniční. Můžete mi tyto hodnoty vysvětlit? je třeba léčení antibiotiky? Již rok mívám střídající se bolesti, otok a bolest lokte, bolesti zad, otok kyčle, zvýšené leukocytysnadno se zadýchávám, noční pocení, může to spolu souviset? děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Paní Lenko! U chlamydiové infekce a jejích případných dlouhodobějších projevů nebo následků není správné doporučovat léčbu antibiotiky jen podle krevních testů. Nález protilátek proti plicním chlamydiím je běžný i u zcela zdravých lidí (jde o běžného původce infekcí dýchacích cest, se kterým se většina z nás někdy setká...) a IgG i IgA protilátky mohou přetrvávat velmi dlouho po prodělané infekci, aniž by to znamenalo nějaké komplikace. Z Vašich výsledků proto nelze na 100% určit, zda jakékoliv Vaše potíže s chlamydiovou infekcí souvisí nebo ne. Postup by měl vycházet z celkového tělesného vyšetření, pečlivého rozboru dosavadního průběhu stavu a provedení alespoň základních testů zaměřených na jiné možné příčiny stavu, než je chlamydiová infekce (především revmatické choroby). Pokud toto bylo provedeno s negativním výsledkem, je zvážení ATB léčby na místě. Definitivní rozhodnutí musí ale učinit ten lékař, se kterým problém řešíte a který zná Váš celkový zdravotní stav. Na něj je také třeba se obracet s dotazy v případě jakýchkoliv nejasností. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: