Plicní chlamydie a kloubní problémy

Mám dotaz. Od r.2004 jsem v evidenci imunologie, byli mi zjištěny plicní chlamydie ( pravděpodobně od r.1995 - kdy jsem po infektu začala mít kloubní potíže, horečky, únavu). Léčila jsem se Luivacem ( podzim, jaro a podzim) s 2letými přestávkami, a pak jsem ještě brala bakteriální vakcínu denně 6měs. kdy mi konečně IgM spadlo do normy ( předtím jsem měla 1,6 povoleno do 1) a to r.2011. Nyní jsem začala mít kloubní potíže, hlavně bolestivost kolen( nemůžu do kleku, chůze do schodů mi dělá problémy, na rotopedu, dřep, turecký sed, protáhnutí nohy, nepatrné vybočení kolene, nemůžu na něm ani spát nebo se dotknout druhého, někdy v něm bolí i bez pohybu). Zajímalo by mně, zda to může být důsledek chlamydii. Poslední 2,5r. mám různé bolesti a otoky LDK ( ale bylo to od kolene dolů, s mírným otokem v podkolenní jamce, ale koleno nebolelo), byla mi v ní zjištěna žilní nedostatečnost, exostóza, vybočený palec, plochá noha a nyní po RHB páteře( především po cvičení a po perličce) mi velmi začali bolet kolena. Nevím, zda to má souvislost, nebo na to můžou mít vliv chlamydie. Na imulogii jsem objednaná za měsíc. V pubertě jsem také měla bolesti kolen a musela jsem omezit sport ( dg. zněly chondropatie pately nebo diskoidní meniskus - protože se na dg. neshodli řešila jsem to vynecháním pohybu a šlo to). 40 let/72kg. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Diagnostiku bych nezaměřovala pouze na pozitivní hladinu protilátek proti chlamydiím. Vhodné by bylo doplnit revmatologické vyšetření , ortopedické vyšetření, aby se vyloučily i jiné příčiny.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: