Plicní embolie

Prosím o konzultaci: maminka 71 let prodělala plicní embolii oboustrannou,menšího rozsahu. 3 dny dostávala injekce do břicha, nyní 3.den warfarin, ale zatím se krev nezředila. Je možné, že nebyla zjištěna příčina embolie? Jak se pak vyvarovat rizika recidivy? A pro dlouhodobé užívání existuje šetrnější alternativa warfarinu třeba s doplatkem? (maminka užívá Prestarium na vysoký krevní tlak) Děkuji moc za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Moniko, někdy trvá několik dní, než nastoupí účinná hladina warfarinu, zpočátku se proto kombinují injekce nízkomolekulárního heparinu s warfarinem. Někdy se opravdu příčina plicní embolie neodhalí. Jako prevence recidivy se doporučuje antikoagulační léčba po dobu min. 1 roku. Warfarin je lék první volby, teprve v případě netolerance warfarinu nebo obtížnosti nastavení účinné hladiny warfarinu je možné, aby specialista (internista, kardiolog) předepsal některý z nových antikoagulačních preparátů (Xarelto, Eliquis), u nichž odpadá nutnost pravidelného laboratorního monitorování léčby (tzv. Quick test). Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: