Plicní embolie

Před rokem jsem měla četnou oboustrannou plicní embolizaci do větví plícnice a akutní podkolenní a bércovou flebotrombosu PDK. Celý rok beru xarelto, detralex, nosím kompresní punčochy, ale asi bez výsledku. Ve zprávě mám dnes uvedeno PDK residuální chronická trombosa vnitřní VFi, potrombotický syndrom s CVI PDK a na scintigrafii plic je výsledek nehomogenní distribuce plicní perfuze bilat., vlevo navíc s malým defektem perfuze laterobazálně. Ventilace obou křídel je normální, nález stejný jako před půl rokem. Zatím tedy ponecháno xarelto i detralex. Noha mě někdy bolí na dotek a při delším sezení. Jsem stále unavená a zadýchávám se...Mohu se zeptat, zda mám ještě nějakou šanci, že tromby zmizí? Pokud ne, tak jaké jsou ještě jiné možnosti léčby? Pokud se nedá léčit, co mohu do budoucna od těchto problémů očekávat? Mohu sportovat? Může se to opakovat??? Echo v pořádku, hematologie jen zvýšený faktor VIII (200), chronická venózní insuficience... Jinak jsem prodělala 2x těžké HELLP syndromy(1999 a 2007), které na cévy a žíly měly asi také velký vliv. Děkuji předem za rady i odpovědi.

Odpověď odborníka:

Velmi zajímavý dotaz :-)

největší pravděpodobnost rozpuštění trombozy a embolie je do roka, pak se pravděpodobnost snižuje. Ale naděje stále je. S dalšími měsíci a roky se ale minimalizuje. Jsou na pokračování léčby různé názory, já jsem spíše názoru ředící léčbu (warfarin, xarelto, eliquis....) nevysazovat. Problém je, že pojišťovna hradí xarelto jen rok a pak jen lidem, kteří nemohou brát warfarin (což se může časem změnit).
Pokračování léčby je kvůli tomu, aby na stávající reziduální trombozu nenasedla čerstvá tromboza. (tedy aby se příhoda neopakovala)
Dobré je, že echo je v pořádku - pokud by byl vysoký tlak v plicnici, tak by se to dalo řešit "operačně". To by měl usoudit váš kardiolog.

Sportovat můžete bez omezení, na antikoagulační léčbě je nutno na sebe dávat pozor, abyste si nepřihodila úraz. Jediný zákaz je potápění s přístrojem - riziko úmrtí. A vše ostatní bez omezení. Detralex s výhodou, kompresivní punčochy při chr. žilní insuficienci a posttrombotickém syndromu vhodné.

Přeji pěkný den

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: