Plicní embolie

Dobrý den začátkem února jsem začal dost kašlat tak jsem po několika dnech navštívil lékaře. Poslal mě na RTG, kde byl zjištěn nález na levé plíci s podezřením na zápal plic. Po týdnu braní antibiotik se kašel zmírnil ale RTG snímek ,byl stále beze změn. Nyní zkouším jiná antibiotika,teplotu nemám je mi celkem dobře ale na levé straně cítím,hlavně v leže,takové chrastění a kašlu málo.Pociťuji silnější tlukot srdce. Lékaři jsem pověděl,že na podzim jsem měl pár dní oteklý levý kotník a prožil jsem náhlou nevolnost.Tehdy jsem navštívil mého obvodního lékaře,poslal me na klasický odběr krve a moči kvuli cholesterolu a cukru.Trochu vyšší cholest.Na nohu mi doporučil fastum gel.Časem otok zmizel. Tehdy mě nenapadlo,že by to mohla být nějaká lehčí forma plicní embolie, až nyní když jsem toto uvedl lékaři na TRN a i on dle toho naplánoval další vyšetření CT,sono,odběr krve ,bronchoskopie ... A nyní k mému dotazu.Když by se z vyšetření prokázalo,že ta prožitá nevolnost mohla být plicní embolie a na plicích mam nějakou "sraženinku"která způsobuje zvýšený tlukot srdce a je shodná k nálezu RTG,jakým způsobem bude pokračovat moje léčba?Lze to "rozpustit" léky ,nebo operativně?Je to nebezpečné?Budu se léčit doma nebo musím ležet v nemocnici?Za jakou dobu se lze vrátit do zaměstnání? Děkuji pan František

Odpověď odborníka:

Ta možnost prodělané žilní trombosy a následné embolie existuje. Pokud je embolie jen drobná, nemusí se projevit žádnými závažnými příznaky, ale může se vyvinout jen ten následný zánět kolem, který je pak vidět na rentgenu. Určitě by se měla udělat potřebná vyšetření (UZ hlubokých žil dolních končetin, D-dimery z krve, ev. CT či scintigrafie plic). Pokud by se sraženina prokázala, asi byste dostal jen léky na ředění krve (tablety) a s tím v nemocnici ležet nemusíte, ani nemusíte dodržovat klidový režim.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: