Plícní embolie a dálkový let

Dobrý den, prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí plícní embolii. Příčina nebyla bezprostředně zjištěna, avšak v únoru předtím jsem byla na dovolené a do dvou dnu po příletu jsem měla oteklé bolestivé lýtko. Trombóza nezjištěna. Pak asi 14 dnů před embolii mne opět mírně oteklo stehno a bolelo, také jsem brala hormonální substituční léčbu. Po embolii byly v září provedeny kontroly a rozbory krve, kde výsledky jsou negativní - trombofilie 0, vrozenost 0, doppeler negativní. V současné době jsem stále ještě na warfarinu, poslední INR 2,02. Léčba by měla být ukončena v březnu či dubnu, po RTG a scintigrafii. Nyní mám absolvovat let cca 10 h. Nevím, zda si mám preventivně koupit kompresní punčochy anebo stačí podkolena pro cestování. Jestli není vhodněji přejít na injekční léčbu před odletem a zda doplnit jinými léky proti zánětu. Také nevím, zda si mohu dovolit v Thajsku masáže. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u vás je zvýšené riziko tvorby sraženin, i když se nezjistila na příčinu. Před letem budou vhodné kompresní punčochy a také aplikace heparinu (Clexane, Fraxiparene atd.) v preventivní dávce v den odletu a příletu. Je nutné se domluvit s vaším ošetřujícím lékařem. Ještě jedna rada z praxe, pokud budete převážet jehly do Thajska, je vhodné si nechat vystavit potrvrzení od lékaře (nelépe v angličtině), že je potřebujete ze zdravotních důvodu. Vyhnete se tím komplikacím na letišti.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: