Plíseň

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Stala se mi nepříjemná věc. Na kuchyňské lince, na které mám pověšený ručník a utěrku na nádobí jsem objevila plíseň. Máme černou linku, tak plísňový černý flek nebyl vidět. Pravděpodobně pod ručníkem a utěrkou neprocházel vzduch a tak se tam vytvořila plíseň. Bohužel jsem touto utěrkou utírala nádobí. Nevím, jak dlouho tam plíseň byla (možná i delší dobu), utěrku i ručník často měním. Může to mít nějaký negativní vliv na zdraví mých dětí (2 a 4 roky), denně utěrkou utírám jejich nádobí, utírám ruce. Plíseň přímo na utěrce nebyla jenom se o ní otírala. Jsem z toho moc špatná, vím, že plísně jsou nebezpečné, ani mě nenapadlo, že by tam plíseň mohla být, bylo to pro mě velké překvapení. Bojím se, že to bude mít nějaký vliv na zdraví. Může to mít vliv na vznik rakoviny nebo jiného onemocnění. Lze dětské tělo nějak očistit, mám děti vzít k doktorovi? Zatím jim nic není. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ireno, zbytečně se stresujete. Plíseň by byla nebezpečná jen pro lidi s výrazně oslabenou imunitou, jako jsou např. onkologičtí pacienti. Zdravé dítě by z toho potíže nemělo mít. Při dlouhodobém-to se myslí několik let- pobývání v ovzduší s plísněma by mohli vzniknout např. dýchací potíže ale to určitě není Váš případ. Proto nemějte strach. Hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: