Plíseň na nehtech, bradavice

Dobrý den, již 3. rokem mám plíseň na nohou na nehtech na obou palcích. (pravděpodobně jsem ji získala v létě na venkovním bazénu). Vím, že léčba trvá dlouho, ale pořád mi není jasné jak dlouho? Byla jsem u své kožní lékařky (rok 2013), když mi problém začal. Předepsala mi jen antibiotika, ale ty jsem špatně snášela a jiná lékařka mi doporučila, ať se daným antibiotikům raději vyhýbám. Od té doby používám na oba nehty různé laky, roztoky, chytrou houbu, nehet zpilovávám...a pořád nic. Další věc je, že nehty jsou již opravdu malé a netuším jestli roste nový "zdravý" nehet či ne. Jsem už zoufalá. Navštívila jsem i kožního lékaře v zahraničí, kde momentálně pobývám. Lékařka mi odebrala i vzorky nehtu a po vyhodnocení mi sdělila, že vlastně vzorky žádnou plíseň ani neobsahují. Takže absolutně netuším, co tedy mám dělat. Sestra mi poradila, ať si koupím výživové doplňky na podporu růstu a výživu nehtů?! A opět mám čekat až nehet odroste. Můj dojem je, že se ale na nehtu nic nemění. Je stejný a neustále je "pod nehtem" dle mého názoru plíseň. Další otázku mám kvůli bradavicím, které mám taky na jednom palci na noze, opět jsem dostala jen roztok na potírání s tím, že léčba trvá dlouho. Potírám to již delší dobu a mám dojem, že se bradavice jen rozšiřují... Budu moc ráda za jakoukoliv radu. Přemýšlím, že opravdu budu muset změnit i jídelníček, vynechat sladkosti, bílou mouku atd..jak je doporučováno, že právě cukry podporují růst plísní. Předem děkuji za odpověď! Miri

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpověď na Vaše 2 otázky je těžká. V případě mykózy je léčba opravdu úporná. Nejspolehlivější je celková léčba antimykotiky, kterou jste předpokládám měla ( myslím , že se jednalo o antimykotika ne antibiotika.Pravdou je, že někdy vzhledem k dlouhodobosti léčby jsou špatně snášena a musí se i vysadit, což byl zřejmě Váš případ. Další možností léčby jsou pak lokální antimykotické roztoky a laky, které se musí aplikovat opět dlouhodobě, poctivě dennodenně, dokud nehet neodroste a není čistý. Doba může být na palcích klidně i rok, při obzvlášť postižených nehtech i více. Problém by zde mohl být i s reinfekcí z obuvi, důležité je současně spolu s léčbou vystříkávat ( dezinfikovat) i obuv ( např. sprej TopGold). Další novější variantou je laserové ošetření. Ve vyhledavači na internetu určitě naleznete pracoviště Vám nejbližší. Co se týká bradavic, je to obdobná práce - dlouhodobá. Možností ošetření na palci je kryalizace dusíkem v rámci kožní ambulance, možné je rovněž laserové ošetření a jinak poctivá dlouhodobá každodenní aplikace leptadel. Myslím, že dietním režimem ani jedno ani druhé příliš neovlivníte.

MUDr. Radka Zimolová
MUDr. Radka Zimolová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Kožní-lymfologická ambulance a kosmetika, Nemocnice Atlas Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x