Plíseň v uchu

Dobrý den, prosím o radu. Už 3 měsíce se léčím s opakovaným zánětem středního ucha, doprovázený prý perforací ušního bubínku. Po dobrání dalších antibiotik mi byl konečně udělán výtěr ucha a zjištěna plíseń. Dle pí. doktorky jsem adept na operaci (vyčištění středouší a plastika bubínku). Myslíte, že po zaléčení plísně se můj problém dá řešit pouze operací nebo je i jiná možnost? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno/paní Lado. Vámi popsaný problém si žádá komplexní zhodnocení, ke kterému Váš dotaz nedává bohužel dostatek podkladů. Zánět středního ucha je ve většině případů prvotně bakteriálního původu, při přeléčení vhodně zvolenými antibiotiky ve vhodné dávce by se měl zlepšit a na trvání potíží (trvající výtok, porucha sluchu...) se pak podílí spíše reakce sliznice středního ucha na proběhlý zánět a trvající porucha provzdušnění ucha v důsledku dysfunkce Eustachovy trubice, nikoliv nutně trvající infekce. I takový stav ale může znamenat nutnost operace. Nález "plísně" (nepíšete přesně, o co šlo...) může být i druhotný a nemusí být příčinou trvajících potíží - zde je ve středouší rozvinutá plísňová infekce by mělo být patrné i při prohlížení ucha mikroskopem. Vzhledem k tomu, že z Vašeho dotazu není zjevné, jak přesně jste byla léčena a jak zánět probíhal, nemohu Vám ohledně indikace operace nic jasného a defintivního říci - to je třeba řešit s Vaší ošetřující lékařkou. Máte-li pochybnosti, řekněte jí to, měla by Vám vše vysvětlit (a můžete se domluvit např. i na konsultaci ještě nějakého dalšího ORL lékaře - za daných okolností máte myslím na druhý názor plné právo...). Přeji brzké zlepšení stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: