Plísně v bytě

Obracím se na Vás s velkou prozbou o radu-informace. Jsem 21 letá žena. Od ledna 2016 mě již po deváté znepříjemňuje život zánět nosohltanu, který se mi pravidelně vždy vrací po uplynutí cca 3týdnů... Při prvním zánětu jsem absolvovala léčbu Pamykonem + nějaké ATB v tabletách + clarinase, při druhém zánětu ATB druhé generace + codein na kašel, při třetím zánětu léčba nosním sprejem Tinkair, čtvrtém zánětu ATB Klacid + clarinase, při pátém opět Tinkair+Jovesto+ Sanorin Analergin, při šestém Gentamicin + Sterimár s Manganem, při poslední návštěvě léčba Avamys + Jovesto. Podotýkám, že mezi tím 2x jsem zánět nosohltanu takzvaně přechodila bez léků opět však 3 týdny klid a vrátil se znovu. V minulosti jsem nikdy podobné obtíže neměla. Celkově jsem jedinec, který i v dětství velice málo marodil. Nutno zmínit, že od září 2015 pracuji v MŠ, do ledna 2016 však problémy žádné nebyly. Absolvovala jsem již alergologické vyšetření s výsledkem - alergie na roztoče, hraničně trávy (násl. odstranění věcí z bytu, kde by mohlo být větší množství roztočů - zakoup. nové matrace, vyhozeny starých koberců...) . RTG plic -vše v pořádku. Výtěr z krku - bez nálezu. Za dobu od ledna 1x odběr krve, 1x odběr z prstu - CRP vždy hodnota pod 30. Myslela jsem si, že když přijde léto, potíže odstoupí avšak potíže jsou stále stejné, nejvíce mě omezují kypré růžové sliznice - přes které mi nejde vzduch, ráno horší, přes den se ucpané dírky střídají , rýmu ani zánět konkrétně v tuto chvíli nemám, ale dýchat nemohu nosem stejně (předtím vždy po odstoupení zánětu byly průchodné nosní dírky) a také únava, vyčerpání, stavy bez energie. Velmi často mě při těchto zánětech nosohltanu doprovází zánět v int. part., padání vlasů, horečka. K rychlé úlevě zduřelých sliznic vždy nejlépe pomohl Vibrocil , Sanorin Analergin - ani jeden však už nepožívám, protože mi přijde, že jsem na nich za těch 6 měsíců začala být závislá a doba po kterou mi působí (uleví) se zkracovala...Poslední věc, kterou chci zmínit a kterou jsem ještě u mého ošetřujícího lékaře nepodotkla , je že žiji v bytě, kde je velký problém s plísněmi na stěnách, cca před 2 týdny však i všechny stěny byly oškrábány a ošetřeny proti plísním, dány nové nátěry. Chci se tedy zeptat, zda by i plísně mohli mít na mé zdraví takto radikální dopad a nepůsobily by na ně ani přípravky, kterými jsem byla doposavad léčena. Prosím Vás tedy celkově o doporučení, rady co v mém případě dělat, co chtít po lékaři za vyšetření....Děkuji za soucítění.

Odpověď odborníka:

Zdravím Andreo, obávám se že musím začít od konce...samozřejmě že pobyt s plísněmi je to nejhorší co se člověku může stát a NEEXISTUJE lék, který by vás uzdravil, pokud budete vystavena nepříznivému účinku plísní... i když proběhne jakási sanace bytu od plísní, bohužel ty stále někde zcela jistě a skrytě přežívají pokud se přímo nepodřízne barák nebo neopraví střecha, aby do obydlí nezatékalo či nevlhlo od spodu, je ošetření zdí zcela marné a neúčinné a potíže se vám budou vracet a žádný lékař s tím nic neudělá a prostě musíte prchnout pokud se nedá nic jiného dělat... nevím je samozřejmě chybou lékařů pokud vás takto nepoučili a neodebrali anamnézu že jste vystavena plísním... já se vždycky ptám na plísně, kočky, kanáry a křečky a jiné příšernosti...veškerá ATB léčba je pak spíše kontraproduktivní a stav ještě zhoršuje, takže smysl mají pouze léky na alergii, třeba ten Analergin, ten můžete brát dlouhodobě i častěji než jeden denně, když jedna tableta nestačí a nemuste se obávat "návyku", Avamys třeba již "návykový" je v tom smyslu že oslabuje sliznici při delším užívání, ale při zhoršení na pár dní by se brát měl... antibiotika mají smysl jen pokud budete mít teploty a hnisavé zelenožluté hleny a vysoké CRP přes 50 třeba... jinak ATB situaci jen zhoršují protože po jejich vysazení je ihned sliznice napadena jinými odolnými bakteriemi a dostáváte se do začarovaného krhu... prostě je lepší často nechat tělo bojovat bez ATB a tím posilovat vlastní imunitní systém a často záněty horních cest dýchácích odezní samy i bez ATB i když to pár dní samozřejmě trvá a není to příjemné, lokální ATB třeba Pamykon bych také nedal ani nepříteli... prostě každý organismus potřebuje dobrou vlastní imunitu jinak se stává závislým na ATB léčbě což je samozřejmě zoufalá situace... záněty int. partií jsou samozřejmě nejčastěji také nepříznivým vedlejším účinkem ATB léčby... takže prchejte, jeďte k moři, vypláchněte si dutiny potápěním v moři a už se do toho bytu nikdy nevracejte a uvidíte že se uzdravíte... pokud se nemůžete odstěhovat pak holt budete trpět na lécích... i když situace se může zlepšit po takové dovolené a nebráním antibiotik pokud to nebude nezbytně nutné... žádné jiné vyšetření nepotřebujete, pokud máte jiné odběry v pořádku, alergolog vám pouze zjistí na co jste alergická, ale léky dokáží pouze projevy částečně ztumit, nikoliv odstranit... základním předpokladem je se expozice alergeny zbavit... pokud to nejde tak "zvyknout"... i těžké reakce se mohou časem zmírnit, ale ty plísně jsou vážně nejhorší... díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Štítná žláza v nepohodě? Trpí také vaše srdce, kosti i oči
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Články: Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Kdo by je neznal, vždyť...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: