Plísňová infekce

Dobrý den, Chci se vás zeptat ohledně mého problému. Domnívám se, že mám plísňovou infekci v těle, ale nevím k jakému lékaři s tímto problémem zajít, aby mi to potvrdil, nebo vlastně vůbec zjistil, jestli se pletu, či nikoliv. Hlavním důvodem je to, že jsem asi 1,5 roku bydlel v pokoji v bezprostřední blízkosti s plísní. Někdy jsem to přepískl s alkoholem a ideální prostředí pro šíření plísně bylo na světe. Všechny mé příznaky mě vedou k domněnce, že je to právě plísňová infekce. Podstoupil jsou spoustu testů, ale stále nic. Našli mi pouze mírně zvětšenou slezinu, zvětšený krevní tlak a lehkou alergii na plísně, ale zatím mi nikde nebyla zjištěna právě Plísňová infekce. Byl jsem na Hematologii, Alergologii, ORL, ultrazvuku břicha, rentgenu plic. Stále nic. Proto se vás ptám, kam s těmito potíži zajít, aby mi mohli zjistit plísňovou infekci a nasledně mi předepsat nějaké léky na to, nebo alespoň mi nějak umožnit sledovat průběh léčby, protože by bylo dobré, kdybych věděl, jestli plíseň mizí nebo ne. Příznaky: chronická únava - neustále bez energie (ať spím jak dlouho chci, stále jsem unaven), chronická rýma - potvrzená na ORL (zduřelé sliznice), dušnost, vysoký krevní tlak 170/95, svědění těla (hlavně při zahřátí organismu), návaly horka, neprokrvování končetin, nadýmání po sladkém jídle, bolest kloubů a svalů, zvětšená slezina - zjištěno na ultrazvuku břicha, léčbě vzdorující akné. Těmito problémy trpím už přes rok. Zpočátku jsem to bral jako nějakou chřipku (začalo to přibližně v zimě) a potom jsem to moc neřešil, protože plíseň v mém pokoji stále byla. Pár měsíce zpátky jsme konečně vyřešili problém s plísní na zdi a já začal řešit můj problém pravděpodobně s plísní. Je mi 18 let a jsem sportovec, proto mě tyhle potíže dostatečně štvou. Budu rád za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Davide. Plísňové, nebo-li mykotické infekce jsou u zdravých lidí velmi vzácné. Plísně jsou problém zejména u pacientů trpících nějakou poruchou imunity, což Vy předpokládám nejste. Vyšetření ukazují na určité problémy, které se ale dají vysvětlit i jinak, než je plísňová infekce. Vy jste se na to upnul, tak teď svalujete všechnu vinu na plísně. Vysoký krevní tlak, který máte, byste měl řešit v první řadě. Zduřelé sliznice a dušnost, návaly horka, neprokrvování končetin, to vše může souviset s vysokým krevním tlakem. Léčbě vzdorující akné může být jen špatně léčeno. Chronická únava může být způsobena přepracováním, chronickým stresem. Nadýmání po sladkém jídle je vcelku obvyklá věc. Jak jste sám napsal: "Podstoupil jsem spoustu testů a stále nic". Pravděpodobně Vaše potíže nejsou způsobeny plísní. Doporučila bych v první řadě řešit Vás krevní tlak. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: