Ploténka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 36 mám výhřez ploténky po úrazu, mezi L5 a S1, mám bolesti a teď ( po dvou měsících mi byla napsána magnetoterapie, vířivka a nějaké cvičení ) s tím, že nejbližší termín je až v srpnu, což budou 4 měsíce od té nehody, tak jestli na nějaké napravování nebude již pozdě. Běžně chodím, ale pomaleji, protože při rychlé chůzi se dostavují jakoby křečové bolesti sezení musím zvážit, podle toho, jaký tvar má židle a pokud jde o dnes běžný tvar jakoby prohnutý, mám při sezení bolesti, které jsou po nějaké době až nesnesitelné ( bohužel pro mě běžný tvar ve všech čekárnách u lékařů ). Nemůžu dělat běžnou práci, protože u toho mám taky občas vystřelující bolesti, snažím se ale pohybovat se, ne ležet na lůžku. Kupodivu mi jako první pomohla jízda na kole od největších bolestí, kdy jsem zvažovala jestli je lepší jít 3 kilometry pěšky několik hodin na autobus k lékaři, nebo risknout kolo, kdy jsem si říkala, že budu páteř asi méně zatěžovat než při chůzi. Má otázka spočívá především v tom, jestli je možné nějakým způsobem výhřez ploténky vrátit zpět, ale bez operace ( mám panickou hrůzu z operací a určitě bych se nedostavila ), nebo jestli mě čekají doživotní potíže. A pak také, jestli je možné s vyhřezlou ploténkou otěhotnět, respektive, jestli to můj stav případně nezhorší, již nějakou dobu s manželem plánujeme miminko a teď to vypadá, že se ho budeme muset zříct... Děkuji za odpověď Lenka

Odpověď odborníka:

Vaše dotazy nelze zodpovědět bez vyšetření. Podobné potíže může způsobovat jak ploténka, jak popisujete, tak okolí této ploténky, což je funkční porucha, spojená se svalovou reakcí a často otokem, což imituje potíže vyhřezlé ploténky. Pokud byla diagnostikována a dosud nebyla navržena operace, tak je velmi pravděpodobné, že je možno správnou léčbou- " aktiávní fyzioterapií" , ale rukou lékaře, nikoliv běžnou fyzioterapií zlepšit funkční stav natolik, že výhřez ploténky zústane asymptomaticvkýá, v klidu trvale. To je ovšem bez vyšetření a léčby hypotetické. pokud by tomu bylo takto, pak by nic nebránilo otěhotnění. Výhžez ploténky také často působí stejné potíže a nemusí to zbamenat zákaz otěhotnění. Vše je velmi relaticvní. Vaše plánovaná reehabilitace je ovšem jen běžný začátek( často bohužel i konec) správné léčby, zklidnění bolestí, uvolnění svalů, aby bylo možno správně " aktivně fyzioterapeuticky léčit. bez vyšetření nelze říci, zda je to indikováno v čase ideálně...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: