Ploténky a artroza

Dobrý den.Prosím o vysvětlení závažnosti nálezu-APprůměr pát.kan.ve výši L4-14mm.Dorzální a pravostraný intraforam.výhřez disku po celém obvodu do hloubky 5-6mm s patrným tlakem na durál.vak a kořen L4vpravo.Zbytk.kanál ve výši výhřezu asi 15mm.Pokročilá lV artroza bilat.vpravo s vakuov.fenom intraartikulárně.APprůměr pát.kan.ve výši L5-15MM.Dorzální,krytý osteofytem výhřez disku po celém obvodu do hl.až 5 mm s patrným tlakem na durál.vak.Zbytk.kanálve výši výhřezu asi12mm,patrný kontakt vyhřezlé plot.s kořeny S1v páteř.kanále.Mám osteoporozu a dost velké bolesti a omezený pohyb.Nevím jestli podstoupit operaci nebo se pokusit to rozcvičit a rehabilitovat.Prosím o Vaše posouzení.Děkuji Bártová

Odpověď odborníka:

Nenapsala jste o jaké vyšetření se jedná , patrně o vyšetření magnetickou resonancí. Jedná se o degenerativní změny v oblasti bederní pateře, které se vyskytují ve vámi popisovaném obraze u řady pacientů. Pateční kanál v oblasti bederní pateře se v průměru pohybuje v šíři 14 - 17 mm, ale u každého pacienta je přece jen různá diference. Výhřez disku není nikterak alarmující ve své velikosti, ale záleží hlavně na umístění výhřezu. Co je nejdůležitější jsou potíže pacienta, zda existují vystřelující bolesti do dolní končetiny nebo pánve, jak daleko do periferie dolní končtiny, zda jsou klidové nebo pohybové, zda občasné nebo trvalé. To vše vyšetří lékař a s nálezem na rtg posoudí a srovná. Některé rtg nálezy jsou němé a vůbec se na klinickém nálezu nemusejí projevit. Vždy je vhodné zkusit léčbu konservativní, pokud se nejedná o akutní komplikaci jako je třeba porucha funkce moč. měchýře a konečníku a teprve potom operační. Znovu opakuji, že stav musí po všech stránkách spolu s pacientem posoudit ortoped spolu s neurologem a nakonec neurochirurgem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x