Plotýnka

Trpím bolestmi zad, posledním výsledkem z magnetické rezonance je viz. níže. prosím o laické vysvětlení nálezu a o radu zda opravdu je nutná operace. Záda mi trochu povoluji, stav trochu lepší. Vše cítím, ovládám, noha trochu brní, chodidlo pravé nohy zespodu trochu necitlivé - zčásti. Lékař navrhuje operaci, přiznám se, že se jí bojím a nevím zda ji podstoupit. Nejím žádné léky na bolest, celkem již nepotřebuji. Občas ibuprofen na bolest - bolí mě kosti, kyčle, vše s tímto související. Vždy zlepšení na 1/2 dne. Mám za sebou infuse. Měla jsem šílené křeče, bolesti k nevydžení, nemohla jsem sedět, ležet, nejlépe ve stoje. Jak jsem již psala o 60% lepší. Záda mě bolí, ale křeče prozatím zmizely. Anamnesticky měsíc a půl trvající bolesti, těžký VAS, dominující symptomatika S1 vpravo. Provedeno T2, STIR a T1 zobrazení sagitálně, T2 axiálně. Napřímená bederní lordóza, mírná dextrokonvexní skolióza. Primárně prostorný a sekundárně úzký kanál páteřní. Nejsou známky intrakanalikulární expanze, obratlová těla bez ložiskových změn, bez známek akutního traumatu. Kónus ve správné úrovni, bez komprese, nejsou známky adhezivní arachnoiditidy. Mírná klínovitá deformita obratle L1, prolomení horní krycí lišty, tělo bez edému, nejspíše starší posttraumatické změny, zadní strana nezměněná. Prostory L1/2 a L2/3 bez významnější diskopatie, foraminální nebo kanalikulární stenózy. Hlavním nálezem je objemná hernie disku L3/4 s kaudální a kraniální sekvestrací, celková velikost materiálu disku má v axiální rovině velikost 16 x 9 mm, kraniokaudálně až 24 mm, materiál ploténky zasahuje nad i pod úroveň meziobratlového prostoru. Výrazná komprese durálního vaku, komprese odstupujících kořenů L4. Foramina v této etáži jen mírně zúžena, mírná cirkulární protruze a spondylartróza. L4/5 bez významnější diskopatie bez vážnějších foraminální stenózy. Kanalikulární stenóza na podkladě spondylartrózy a hypertrofie žlutých vazů – šíře do 5 mm, lehká imprese vaku, kořeny bez signifikantní komprese. L5/S1 Osteochondróza, diskrétní dorzolistéza L5 o 2 mm. Mírná mediální protruze, přesah 5 až 6 mm oproti zadní hraně S1, imprese durálního vaku a kontakt s oběma odstupujícími kořeny S1. Bilaterálně mírná, sekundárně foraminostenóza. Závěr: graficky hlavním nálezem je objemná hernie disku L3/4 s kraniální a kaudální propagací a sekvestrem, kompresí vaku a odstupujících kořenů L4 Dorzální protruze a osteochondróza L5/S1, imprese odstupujících kořenů S1, sekundární foraminostenózy, lehce významnější vlevo

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Veroniko. Výsledek zobrazovacího vyšetření, tedy v tomto případě magnetické rezonance, je jen jedním z aspektů, které je potřeba v případě zvažování operace vzít v úvahu a daleko důležitější je jak se cítíte, jaký byl neurologický nález a efekt rehabilitace. V textu ale popisujete trvající potíže ukazující na útlak nervových struktur (brnění, necitlivost nohy) a na rezonanci je vidět především velký výhřez ploténky mezi 3 a 4 bederním obratlem (+také změny na ploténce pod posledním bederním obratlem - obojí může s Vašimi potížemi souviset a i přes zlepšení je bohužel celkem pravděpodobné, že by vyhřezlá ploténka způsobovala další potíže (vzhledem k rozsahu výhřezu). Proto je úvaha o operaci na místě. Není ale "nutná" - postup samozřejmě závisí především na tom, co chcete Vy sama, je ale třeba, aby Vám lékař, se kterým problém řešíte, vše řádně vysvětlil a pokud váháte, můžete se domluvit třeba i na konsultaci stavu na jiném pracovišti k získání druhého názoru.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: