Plotýnka

Dobrý den, dnes jsem podstoupil opětovné vyšetření u neurologa a byl jsem seznámen s výsledky CT. Neurolog, neměl k náhledu výsledky, ale podle zprávy mám výhřez na L5/S1 o 9 až 12mm. Byla mi doporučena konzultace ohledně operace u neruchirurga, že bude asi nevyhnutelná. Po konzultaci s neurochirurgem, který měl k dispozici CT nález mi bylo řečeno, že budu obědnán na další kontrolu na Neurochirurgii a bylo mi sděleno, že operace pravděpodobně nebude nutná a ani magnetickou rezonanci mi prozatím nechce doktor dělat. Nevím na čem jsem. Opíši Vám závěr od neurologa:Vertebrogenní sy bederní irit. S1 vlevo s frusním motor. oslabením L5 vlevo, dle CT paramed. a laterální výhřez disku L5S. Podle mne mám značné výsledky ve zvýšení pohyblivosti a ústupu bolestí. Už normálně chodím a v noze mám jen minimálně kdy bolesti(formou píchnutí), začínám se i ohýbat. Již se dotknu lehce pod koleny. Nohy zvedám při poloze ležmo do vzduchu. Pravou (zdravou) do 90 stupňů a levou do cca. 30 až 45 stupňů, původně maximálně 15cm nad podložku. Tak nevím zda-li mám naději na úplné vyléčení bez operace. A zda-li mám naději na úplné zotavení bez operace. Podle jednání neurochirurga naděje je, ale nejsem si jist, že jsem jej pochopil dobře. Proto Vám píši. Je naděje, že se ploténka vrátí zpět? Od mala jsem sportovec a je mi 26let, představa, že bych nemohl sportovat je šílená. Ještě podotknu, že mám za sebou kapačky, které mi velice pomohly a skoro non-stop záda nahřívám. CT jsem podstoupil v době, ještě kdy mě noha bolela, ale již vše pomalu ustupovalo. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nález je na rtg jistě hraniční. Sám bych viděl 3 positivní faktory vašeho stavu a to jest : Zlepšování vašeho subjektivního a zřejmě i klinického stavu, stanovisko neurochirurga, který je pro operování důležitý a vaše mládí. Za těchto předpokladů je možno vidět vývoj dobrým směrem Znovu, ale zdůrazňuji neurologická a neurochirurgická kontrola dále je nutná. Oni vám řeknou vše nejdůležitější.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: