Plotýnky

Dobrý den. Mám dotaz. Již delší dobu mám problémy se zády. Ted momentalmě jsem na PN od srpna. Doktoři se mnoui nějak moc toho nedělají měl jsem kapačky léky na bolest a opich PRT do vyhřezlé ploténky. Cvičení žádné. Bolí mě pravá noha a je to teda lepší než v srpnu ale nemužu se narovnat. Dále mam problem s kyčlem bylo mi řečeno že mam artrozu 3. stupně. Kyčel mi neboli jen nemužu zanožit nohu. Posílám vám popis magnetické rezonance na pateř a rentgenu na kyčel. Je mi 45 let a rád bych to vyřešil abych mohl normálně pracovat atd. Děkuji za odpověd Findings MR bederní páteře TSE T2, T1 a STIR sag., TSE T2 ax. přes všechny bederní ploténky, myelografie Páteř zobrazena v rozsahu od Th10 po kost křížovou. Napřímená bederní lordóza, dextroskolióza. Páteřní kanál je primárně dostatečně široký. Stav po lehké kompresi těla L2 v minulosti s jehou lehkou ventrální klínovitou deformací a diskretní prominencí zadní hrany dorzáílně 2mm. Meziobratlové ploténky Th10 - L2/3 jsou bez významnějších vyklenování, disk L1/2 je snížený. V prostoru L3/4 je disk snížený, prominuje v mediální protruzi 4-5mm, která je spolu se zesílenými žlutými vazy v kontaktu s durálním vakem. V prostoru L4/5 je disk vyklenutý doprava paramediálně výhřezem 7mm šíře, který imprimuje odstupující kořen L5. Páteřní kanál je laterolaterálně zúžen výrazně pokročilými spondylartrotickými změnami, hypertrofické fasety i žluté vazy imprimují durální vak, jsou mírně zúžena i obě foramina. V prostoru L5/S1 je patrná sečmicirkulární dorzální protruze disku 5mm šíře, bez přímého tlaku na kořeny. Osteofyty a spondylatrotické změny zužují obě foramina, lehce více levé. Míšní konus i kořeny kaudy jsou v celém zobrazeném rozsahu bez expanze či ložiskových odchylek v signálové intenzitě. Závěr: Pravostranný paramediální výhřez disku L4/5 s impresí kořene L5 vpravo. Pokročilé spondylartrotické změny L4/5 zužují durální vak i obě foramina. Protruze disků L3/4 a L5/S1, bez přímé imprese kořenů. Stav po staré, lehké fraktuře L2 starého data. Findings P kyčel: Mediokaudální koxartrosa počínajícího III. st. s přestavbovými změnami v hlavici mediokaudálně. Výrazné adaptace při okrajích kl. ploch. R.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lékaři se vám určitě věnovali dostatečně, neboť jste kompletně vyšetřen, máte i MRI provedenou a dostával jste i kapačky od bolesti a také PRT. Od neurologa jste měl maximální vyšetření a terapii. Pokud není efekt dostatečný, pak je nezbytná rehabilitace. Doporučuji se vám objednat na vyšetření k rehabilitačnímu lékaři a zahájit intenzivní fyzioterapii, jen ta může oddálit nebo úplně zamezit případné operaci bederní páteře. Podle nálezu na MRI, jsou vaše bolesti do nohy způsobeny útlakem nervu výhřezlou ploténkou. Co se týče vaší kyčle, je dobře , že vás nebolí, i když je velmi pravděpodobné, že časem bude nutný umělý kloub. I v tomto případě může rehabilitace oddálit operaci a také zlepšit pohyblivost kloubu. Přejiěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x