Plotýnky

Dobrý den,prosím o nerologickou konzultaci.Jsem na neschopence již 11.měsíců,ze zádama,mám veškeré vyšetření i MR.Vyšetření mg páteře je bederní lordoza včetně Th-L přechodu zcela napřímená v blokovém postavení.Ostechondroza (OCH) L2-3,L4-4 a L5-S1 s redukcí výše disků.Charakter signálů disků L páteře je v Tě snížen při chrondoze.Konfigurace ostatních obratlových těl je zvyklá.Obratlová těla bez komprese.Páteřní kanál ohraničený diskoligamenozními strukturami je v rosahu L2-5 zúžen.Sek. spinální senoza v rozsahu L2-L5.Ligg.flava zesílená.Artikulační fasety iv. kloubů s incip.artrozními apozicemi.Laterální recesy jsou redukované šíře.Při vyšetření prokazujeme změny typu endplate disease Modic l L3-4.Páteřní kanál v úseku Th-L přechodu je volný,konus mišní bez utlaku.Prevertebrálně bez patol. nálezu.v etáži L2-3 protruze disku 4,4mm cirkul,výrazněji intraforamin l.sin. pát.kanál šíře 8,6mm,v etáži L3-4 protruze disku4,4mm cirkul. výrazněji dx. páteř. kanál šíře 8,6mm,v etáži L4-5 protruze disku 6,7mm intraforaminálně vlevo,pát.kanál šíře 8,6mm,v etáži L5-S1 protruze disku 3,3mm cirkul.,pát.kanál šíře 10,1mm.Na šikmých skenech vpravo výraznější diskogenní stenoza foramina L3-4 l. dx. Na šikmých skenech zřetelnější diskogenní redukce foramina L4-5 l.sin.Z: při MR vyšetření LS páteře a Th-L přechodu:bederní lordoza včetně Th-L přechodu zcela napřímená v blokovém postavení,ostechondroza L2-3,L3-4,L4-5 a L5-S1,víceetážová diskopatie v popsaném rozsahu.Z: při MR vyšetření foramin v bilat.šikmé sekvenci:vpravo výraznější diskogenní stenoza foramina L3-4 l.dx,vlevo zřetelnější diskogenní redukce foramina L4-5 l.sin.Při nemocenské jsem měla několikrát magnety,elektro reboxy i cvičení,ale nezabralo nic,pravidelně cvičím i doma,při posledním elektru jsem hned po prvním se mi zablokovala záda,že jsem nemohla ani chodit.Mám bolesti na pravé straně,bolí mě pravá kyčle,třísla a bolí mě stehno a někdy to střílí až do lýtka.K tomu se mi přidala i levá strana,třísla a zevnitř i levé stehno i celý zadek.Měla jsem několik obstřiků,injekcí,poslední měsíce pro bolest mám samé injekce,obstřiky a byla jsem i na kapačky,zabere to jenom na chvilku.Užívám DHC 120,tramaly nebo zaldiar,ale nic nezabírá,potřebovala bych se zbavit bolesti,v noci nespím pochoduji po bytě nebo sedím,s tím se nedá fungovat.Předem děkuji za kozultaci.Naděžda

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Naděždo, Bolesti zad mohou mít řadu příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v okolí, vzníkem i bolesti, která dále šíří a z páteře jakoby vyzařuje. Tyto změny se navíc tzv postupně i řetězí podél páteře, např původně z krční oblasti až na některou část pánve a dolní končetiny. RTG a i citlivější zobrazovací metody toto přímo neukáží. Je nutné vyšetření páteře a pohybového aparátu tzv technikami manuální ev myoskeletární medicíny, kterou někteří lékaři hl v oborech RHB, neurologie a ortopedie také provádějí. Léčba spočívá v manuálním odstranění blokád a nácviku vhodného cvičení a rhb. Necílené rehabilitace a fyzikální metody mají většinou malý efekt. Je nutné opravit napětí svalů- nejprve uvolnit ty stažené, potom posílit ty ochablé, jinak se potíže mohou vracet. Změny popsané na Vaší magnetické rezonanci páteře by byly významnější v oblastech kde popisujů zůžení některých proteů kde nervové kořeny vystupují. Ale upřímně řečeno, není zde dle popisu naštěstí nějaká významná změna, která by měla vést k úvaze např o nějakém operačním zákroku. Spíše se dle charakteru průběhu a potíží domnívám, že hlavní u Vás budou rozvinuté řetezce funkčních změn a pokud se neuplatní výše uvedený způsob diagnostiky a léčby, nebude příliš tendence k lepšení. Užíváte již dlouho velmi silná analgetika, které působí již i zdravotní potíže a rizika závislosti. Možná bude potřeba podívat se, zda se již na potížích nepodílí také nějaká zasutá psychická starost, zasunutý problém apod a zkusit i psychorelaxační postupy. Z mnohotvárnosti bolestí by mohlo být ještě vhodné, pokud nebylo provést vyšetření v k vyloučení nějaké formy revmatismu, vyloučení borreliosy nebo jiného zánětu nerstva vyšetřením mozkomíšního moku. Na l. místě bych se ale zaměřil na zmíněné funkční vyšetření páteře- patrně blokády krční, přechodé zony hrudní bederní oblasti a blok nebo posun na tzv SI skl pánve budou potřeba uvolnit mobilizací, poté navázat tzv cviky s piry na zádové svaly, v alší fázi zpevňování břišní stěny a mezilopatkových svalů. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x