Pneumokok

Dobrý den, 3,5 letá dcera, dosud bez nemocí, nalezen pneumokok v nosních dutinách, přeléčen,pak zánět dutin, další přeléčení. Současně pneumokok u dědečka žijící ve stejné domácnosti, ten měl zánět střednícho ucha a zánět v plicích, chřipka u obou rodičů, u maminky rovněž přeléčen pneumokok v krku. Dotaz: u dcery po přeléčení pneumokoka se vytvořily protilátky proti pneumokokovi nebo doporučujete očkování, pokud očkování tak Prevenar 23? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Co se týče pneumokoka v nose, ten je zde přítomen až u 60% zdravých dětí, mluvíme o tzv. bacilonosičství. Tyto typy pneumokoka vesměs invazivní infekce nezpůsobují. Z mého hlediska je tedy již prvotní přeléčení minimálně sporné. Co se pak týče protilátek, pneumokoka existuje asi 90 podtypů. Ani již prodělaná infekce ani očkování dceru stoprocentně neochrání. Zatím dostupná vakcína Prevenar 13 chrání před třinácti sérotypům, tedy proti asi 80% těch, které způsobují invazivní onemocnění. Pokud tedy není dcera zvýšeně nemocná, nemá opakované záněty středouší nebo nepatří do rizikové skupiny dětí, nevidím u ní očkování jako nutné nebo přínosné.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I jedlými houbami se lze otrávit
Články: I jedlými houbami se lze otrávit
Houbaření je sice český...
Brzlík
Články: Brzlík
Brzlík leží ve vrcholu...
Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Články: Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Mnoho lidí si myslí, že...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: