Pneumokok

Mám 2,5 měsícního syna a zatím ještě nebyl naočkován proti pneumokokovi..slyšela jsem že se pneumokok přenáší kýcháním,což já kýchám hodně často a můj syn taky..taky jsem měla zánět nosohltanu,je tedy možné že mám pneumokoka a mohla jsem tak nakazit i svého syna? A kdyby můj syn byl nakažený znamená to že na očkování už je pozdě?

Odpověď odborníka:

Paní Evo!
Máte pravdu, že se pneumokoky nejčastěji přenášejí kapénkovou infekcí. Je skutečně možné, že nějaký typ pneumokoka v nosohltanu máte. A nejste sama. Má ho tam spousta lidí. V klidu jim většinou neškodí. Obvykle se jedná o tzv. neinvazivní typy, které způsobují lokální infekce v oblasti nosohltanu a přilehlých lokalitách. Pokud ho máte, pravděpodobně jste jej na svého syna již přenesla. Pokud ho kojíte, přechází do Vašeho mléka protilátky, které ho chrání. Na očkování rozhodně pozdě není. Očkuje se totiž proti agresivním typům, které vyvolávají zejména invazivní onemocnění (meningitidy, sepse, pneumonie apod.). Nejohroženější jsou právě miminka. Pokud aktuálně nemá horečnaté či vážnější onemocnění a má jen rýmu, může být očkovaný. Výhodou dnes používaných vakcín je to, že pomáhají organismu zbavit se i pneumokoků již usídlených na sliznicích. Máte-li obavy,můžete mu pro posílení imunity podávat kravské kolostrum. Přeji Vám příjemný den! S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: