Pneumokok v nose

Dobrý den, mám 2 a půlletou dceru, která byla dva roky kojena, do dvou let měla časté rýmy a kašel, ve stěrech zjištěn pneumokok, několikrát léčena antibiotiky, neměla nikdy zánět středního ucha ani jiné závažné komplikace, prostě vždy jen rýma a kašel, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné očkovat proti pneumokoku nebo ne, když už ho má a nemívá komplikace? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předpokládám, že pneumokok byl zjištěn ve výtěru z nosu...? To je pravidelný nález u téměř 60% dětí, mluvíme o tzv. bacilonosičství, nevidím jako nezbytně nutné tento nález přeléčovat antibiotiky za každou cenu. Pokud však dcera měla opakovaný nebo dlouhodobý zánět nosohltanu, pak je léčba antibiotiky vhodná. V případě, že netrpí na středoušní záněty, bych ve věku 2,5 roku o očkování proti pneumokokům spíše neuvažovala.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: