Pneumokokový zápal plic

Dobrý den, můj čtyřletý syn nyní koncem listopadu 2010 prodělal pneumokokový zápal plic a zánět středouší. Do svých 3,5 let neměl žádná antibiotika. Od čtyř let začal navštěvovat mateřskou školku a prodělal už 2x anginu a nyní ten zápal plic. Mám na Vás tři dotazy: 1:Jestli je vnodné ho nechat očkovat proti pneumokoku Preverarem 13 a jestli ano tak za jak dlouho po prodělaném zápalu plic? 2:Jestli je vhodná adenotomie? Doporučuje nám ORL lékařka. 3.Je adenotomie odstranění celé mandle nebo jen výrůstků? nebo co to přesně znamená? Děkuji L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lendo! 1. Ano, považovala bych očkování za vhodné (pokud mu ze zdravotního hlediska nic nebrání). Doporučovala bych odstup minimálně čtyř týdnů. 2. Pokud vám vaše ORL lékařka doporučila adenotomii, má pro to jistě důvod. Nejčastějším důvodem k operaci je zvětšení nosní mandle, ale nakolik je zvětšená u vašeho synka bohužel nemohu takto na dálku posoudit. 3. Adenotomie je chirurgické odstranění zbytnělé nosní mandle, která v nosohltanu tvoří překážku pro dýchání nosem a je zdrojem opakovaných infektů a zánětů středního ucha. Výkon se u dětí provádí v celkové anestezii, délka hospitalizace se pohybuje mezi jedním až třemi dny. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: