Po gynekologické operaci, obtíže, co dál?

Dobrý den, dovoluji si Vás poprosit o Váš názor. Jsem 8. týden po laparoskopicky asistované vagin.hysterektomii s oboustrannou adnexectomii pro karcinom endometria. DG: C54.1, je mi 48 l. Na kontrole na gynekologii (po 4 týdnech) v nemocnici p. doktor mi sdělil, že už jsem vyléčená. Moje obv.gynekoložka mi řekla, že mám přijít na kontrolu tak za půlroku. Výsledky odběru při propouštění z nemocnice: CRP 34,7, HB 97. Dostala jsem železo a to je všechno. Chodím do práce, ale jsem pořád unavená, trápí mě suchý kašel, objevilo se to 2. den po operaci a pořád trvá, někdy mám bolesti v zádech pod pravou lopatkou, že nemůžu zvednout ani ruku. Často cítím i brnění v rukou.Má to nějakou souvislost? Kromě ultrazvuku na gynekologii žádné jiné vyšetření jsem neabsolvovala. Ráda bych se zeptala na Váš názor, bohužel moji ošetřující lékaři nic mi nevysvětlí a já nevím kudy kam, co a jak mám dělat. Mám se ještě nějak šetřit? Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takže: jste téměř dva měsíce po odstranění dělohy a vaječníků z důvodu nádoru sliznice dělohy. Jelikož nemáte žádnou další onkologickou léčbu, dá se odvodit, že byl nádor zcela odstraněn (pozná s z histologického vyšetření odoperované dělohy a dalších odoperovaných částí, dělá se ještě během operace) a nikde v těle nemáte metastázy (tj.ostatní vyšetření těla jsou v pořádku). Výsledky při propuštění z nemocnice jsou již neaktuální, nicméně při propuštění jste měla nedostatek krevního barviva (= vpodstatě vždy nedostatek železa, proto bylo předepsáno; málo krevního barviva je obvykle v souvislosti s nízkým příjmem železa nebo krvácením nebo chronickou nemocí včetně nádorového onemocnění, apod.), CRP mohlo být zvýšené v souvislosti s operací. Nepíšete však, že byste byla sledována u praktického ("obvodního") lékaře - to je potřeba, jelikož při nádorovém onemocnění je nutné kontrolovat tělo celkově (což provádí primárně obvodní lékař nebo internista, případně onkolog) a pokud se vyskytnou negynekologické obtíže, řeší je také především obvodní lékař nebo internista. Suchý kašel a bolesti v zádech mohou mít běžnou a nezávažnou příčinu (viróza či suchý vzduch, přetížená páteř...), ale je vždy třeba vyloučit možný vztah k nádoru nebo jiné závažnější onemocnění (zánět plic například), aby se případně mohla co nejdříve provést odpovídající léčebná opatření. Stejně tak je potřeba už zkontrolovat, jestli se Vám zlepšil krevní obraz a případně také biochemie krve po operaci, a podle toho upravit léčbu. Proto doporučuji určitě co nejdříve vyhledat Vašeho obvodního lékaře a informovat ho o obtížích. (Nemyslím obvodního gynekologa, myslím všeobecného praktického lékaře.) Pokud jste již za svým praktickým lékařem byla a obtíže přetrvávají, navštivte ho znovu a informujte ho, že obtíže neustupují/přetrvávají.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: