Po hysterktomii

Dobrý večer, 7.7.2009 jsem podstoupila laparokopickou totální hysterktomii. Je možné aby mě pobolívalo v podbříšku jako bych měla menzes? Dále jsem se chtěla zeptat zda bych mohla začít posilovat bříšní svaly.Je mě 67 a protože jsem ještě v září prodělala plícní embolii tak jsem se moc nehýbala a už jsem přibrala 3 kg a to nejvíce na břiše. Mě v nemocnici neřekly jak se mám po hysterktomii chovat a někdo mě tvrdí, že se nesmí namáhavé cviky na břišní svaly nemohou do konce života provádět. Děkuji za odpověď.Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo! Cviky na břišní svaly Vám nijak nepomohou zhubnout tuk na břiše, jde o oblíbenou, avšak mylnou představu. Posilováním můžete sice danou partii tvarovat (jiný tvar a tonus svalů), ale hubne se jaksi "z celého těla". Po laparoskopické hysterektomii můžete v rámci hojení po operaci cítit v břiše dyskomfort, ale již několik týdnů po operaci bych se cvičení nebránil. Záleží na průběhu hojení (byly komplikace?) a na Vašem pocitu. Cvičit je třeba postupně, zvolna, nepřetěžovat, respektovat pocity z těla... Vhodné by bylo doplnit stravu o bílkoviny, které jsou nutné jak k hojení pooperačních zranění (změn), tak pro obnovu svalové hmoty. Nepřetěžujte se, Váš záměr je ale dobrý a prospěšný.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: