Po operaci šedého zákalu plak na oku

Dobrý den, Jsem po operaci šedého zákalu v září 2014. Poop. vyšetření v pořádku, jen jsem déle nosil tmavé brýle dle dop. ošetřujícího lékaře. V listopadu jsem zpozoroval v levém oku, při pohledu na bílou plochu jakýsi "plak" s černými tečkami. toto je dodnes, když se podívám na mléko, vidím tam černé tečky (a chci je z mléka vyndat..) Můj ošetřující lékař je po infarktu, byl jsem na vyšetření v oční ambulanci a nemohu se spokojit s informací lékařky:"já také operuji, to se někdy stane, do dvou let vám ten plak s tečkami sjede dolu a nebudete to už vidět.." Pochopitelně mě oči bolí, delší práce s počítačem, nebo čtení mě do 30 minut oči tak unaví, že musím přestat (na čtení mám pochopitelně brýle) Kapky jsem žádné nedostal, z lékárny mám OCUflash. Nezbývá mi nic jiného, než vydržet, zda se to zlepší, nebo doporučíte lepší řešení? Oční klinika kde jsem byl operován ambulantně mi sdělila, že poop.výsledky jsou v pořádku, ať se obrátím na místní ambulanci. Předem děkuji za odpověď. Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Milane, vzhledem k časovému odstupu od operace je vhodné pomocí OCT vyloučit drobný otok sítnice, který může vzniknout jako reakce na operaci. Jestli bylo provedeno a nic se nezjistilo, tak se bude jednat o sklivcové zákalky vzniklé v souvislosti s věkem podmíněnými změnami sklivce. Onen plak (blanka) bude důsledek odloučení zadní sklivcové membrány, kde došlo k jemnému zahuštění a tak je narušeno vidění. K tomuto dochází přirozeně s věkem. Řešení je operační technikou vitrektomie odstranit celý sklivec i s touto blankou. Je to ale radikální řešení, a pokud není nutné, tak se za této situace neprovádí a doporučuje se vyčkávat. Druhou nepravděpodobnou možností je, že černé tečky jsou pozůstatky po drobném krvácení do sklivce a pak je možné předepsat farmaka ke zlepšení vstřebání. To ale opravdu nepředpokládám. Na bolest očí zkuste aplikovat umělé slzy. Po aplikaci antibiotik je slzný film narušený a toto mohou být důsledky. Časem by se mělo upravit.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
dotaz | Od: Hana Čubičová | 7.11.2016 10:33
mám po operaci šedeho zakalu v záři letošního roku čočku mám 877faby bi flex hb 21.00D pořád mě vadí když vydu ven světlo a sluníčko zlepšise to jeto dost nepřijemné děkuji za odpověd Čubičová
reagovat
re:dotaz | Od: uLékaře.cz | 7.11.2016 13:42
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: