Po operaci spondylolistézy

Dobrý den, nyní jsem 20 dní po operaci Spondylolistézy L5-S1. I. etapa repozice a PL fúze Socon L5-S1 a II. etapa přední fúze L5-S1. Po operační výkonu jsem na večer zpozorovala, že mi jsou spasmy do bederní páteře. Jsem sice pacient s DMO od narození, ale nikdy jsem neměla spasmy tak časté, spíše méně časté. Po operaci je to horší. V nemocnici mě měli pomalu za nesvéprávnou už jsem pro ně byla nejspíš otravná a usuzovali, že spasmy nemají nic s operací společného, proto bych se chtěla zeptat jestli to třeba nemá spojitost s hojením a spasmy by mohly ustoupit. Koupila jsem si Magnesium B6 s jinak beru proti bolesti Trama 50 mg a Atarax 25mg. Je možné se nějak spasmů zbavit. Nejhorší to bylo po operaci v nemocnici. To jsem si myslela, že si na čelo napíšu: trpím spasmy. Protože to vždy přišlo nečekaně a dost často při návštěvě lékaře na pokoji. Nejbolestivější to bylo na večer. Do domácího léčení mě propustili po 7. dnech od operace. Nyní už spasmy nejsou tak časté jako v nemocnici, ale jsou. Kolikrát se budím i v noci a hrozně špatně spím. Často v noci měním polohy. Při delším ležení na boku mě bolí pravá nebo levá noha. Myslím, že nejspíš z přeležení. Při delším ležení nebo velkému uvolnění svalů se spasmus často dostaví a je dost bolestivý poněvadž jde do operované části a já často dost jakoby nadskočím. Jde nějak tento problém aspoň zmírnit na minimum? Víte dost mě to trápí. Lékaři ve FN Brno na Ortopedii tvrdí, že to nemá nic s operací bederní páteře - spondylolistézy nic společného. Proto bych chtěla znát váš názor a pokusit mi trošku pomoci.... Předem děkuji moc pane doktore.

Odpověď odborníka:

Spasmy určitě souvisí s operací, byť ne přímo, nejsou jí způsobeny. Svalová dysbalance, kterou máte určitě je nyní v jiném svalovém vztahu, svaly reagují, jak to jde.Je velmi pravděpodobné, že jste potřebovaly poněkud aktivnější fyzioterapeutickou léčbu už před op. To už nenapravíte. takto je ale nyní třeba postupovat . Pomoc fyzioterapeuta, který používá metodu aktivní fyzioterapie, vvzhledem k tomu, že jste po závažné, byť stabilizující operaci, nebude lehké najít fyzioterapeuta( ideální by byl alespoň na začátku lékař, který takto pracuje), který bdue dostatečně aktivní, přitom dostatečně přesný a opatrný a dokáže současně doporučit konkrétní cviky dle Vašeho konkrétního stavu. Magnezium je určitě možná a dobrá volba, nelzeje předávkovat. Kolem operace jistě byly prováděny odběry krvem,bylo by vhodné je přehodnotit s ohledem na spasmy, zda není nějaká vazba na funkci ledvin apod. příčina však vysoce pravděpodobně( hlavní příčina) bude ve svalových dysbalancí.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: