Početí dítěte

Dobrý den, paní doktorko. V lednu tohoto roku podstoupil manžel úplné odstranění štítné žlázy. Histologický nález poté byl mikroskopický papilární mikrokarcinom průměr 1 mm v isthmu. Lékaři se rozhodovali, zda podstoupí ozařování, ale nakonec rozhodli, že ne, když byla celá žláza vyňata. Nyní v září mu lékařka sdělila (proběhlo prý lékařské konsilium a tam se opět dospělo k názoru, že pokud má pacient nějaký nález měl by podstoupit ozáření), takže podstoupí radioeliminaci papilárního mikrokarcinomu štítnice v isthmu. krev měl v pořádku. Nástup 3. října na kliniku nukleární medicíny v Porubě. Ráda bych se Vás zeptala, plánovali jsem druhé dítě, tak nějak aby nám to vyšlo do příštího roku, abych navázala na rodičovskou dovolenou s prvním dítětem, kterému bude příští rok 3 roky. Samozřejmě nyní to není možné (mysleli jsme, že to tento měsíc před nástupem do nemocnice zkusíme, ale manžel má před ozařováním od 1.září vysazen Euthyrox a že mu bylo řečeno, že spermie budou nekvalitní a manžel má obavu, aby to nějak neovlivnilo početí dítěte ve špatném slova smyslu) a také se nic plánovat nedá, jen nás zajímalo, zda je možné po ozáření a za jak dlouho se vůbec pokoušet o dítě. Už mám přes třicet a manžel přes čtyřicet let. Okolí nám říká, ať manžel ještě než nastoupí do nemocnice podstoupí zmrazení spermií. Nevíme, myslíme si, že to není nutné. Manželovi bylo řečeno, že nejdříve vypije kontrastní látku, a tam se zjistí, zda jsou tam nějaké špatné buňky či nikoliv, a buď mu radiojód nitrožilně budou podávat či nikoli. Buď malou dávku či větší, zkrátka dle nálezu. Velice děkuji za Váš čas a moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po radiojodu se početí mužům nedoporučuje 4, ale raději 6 měsíců od podání. Zmrazení spermií není třeba. Je poměrně pravděpodobné, vzhledem k minimálnímu nálezu, že bude podána jenom diagnostická dávka radijodu a k té vyšší terapeutické ani nebude třeba přistupovat. Hezký den a držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Riziko infarktu prozradí vápník v cévách!
Články: Riziko infarktu prozradí vápník v cévách!
Američtí vědci objevili...
Obézní ženy mají nižší šanci počít dítě
Články: Obézní ženy mají nižší šanci počít dítě
Neschopnost počít dítě má...
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
Články: Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
To, že pro zvýšení šancí na...
I jedlými houbami se lze otrávit
Články: I jedlými houbami se lze otrávit
Houbaření je sice český...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x