Počínající ruptura úponu supraspinatu

Dobrý den pane doktore, mám již téměř rok problémy s pravým ramenem po namáhavém vrtání do betonového stropu příklepovou vrtačkou cca 1 hodinu v tahu. Beton byl tvrdý a bylo to silně namáhavé. Od té doby mám bolesti v pravém rameni. Byl jsem i ve vašich lázních, sice s jinou diagnozou, snažili se, ale bez výsledku. Ortoped mě doporučil operaci - akromioplastiku.Půl roku chodím na rehabilitace. Mám pocit jakoby lekař ortoped chtěl operovat za každou cenu. Je to zákrok v soukromém sanatoriu! Požádal jsem ještě o vyšetření magnetickou rezonancí. Tady je výsledek: Kostěné kompnenty ramenního kloubu jsou normálně anatomicky utvářené stejně jako svalové skupiny, které se na tomto kloubu účastní, kontinuita úponu supraspinatu je neporušena, ale je možno sledovat zúžení úponové šlachy s hypersignální infiltrací v okolí při zúžení prostoru mezi akromioklavikulárním skloubením a hlavicí humeru s důsledkem impingementu úponové šlachy superspinatu jako počátek jejího vnitřního natržení. Závěr: Impingement - částečná počínající vnitřní ruptura úponu superspinatu. Nemůžete mně poradit jak se zachovat ohledně nabízené operace. Mimo obstřiku pouze1x, mně lekář medikamentozně neléčil, jen doporučil rehabilitaci. Stav se jen nepatrně zlepšil / možná jsem si více zvykl na bolest/. Jsem navic Bechtěrevik a mám obavy z nasledných kalcifikací po operaci. Moc Vás prosím o radu. Děkuji Vám předem za Vaši odpověď Jiří

Odpověď odborníka:

Rameno je vcelku dosti rizikový kloub a léčba impingementu není vždy plně efektivní. Částečné ruptury m. supraspinam si nevšímejte, to je drobný nález. Jiné je, že prostor pod akromiem je zúžen, což je ve vyšším věku velmi časté. Důležité je, že zde není kalcifikace bursy a další velké artrotické nálezy Zde bude záležet hodně na vašich potížích a na ortopedickém vyšetření, nálezu, rozsahu hybnosti a také na tom, zda nejsou bolesti i v noci. Operace by byla patrně ve vašem případě až při pokročilém nálezu, silných bolestech a omezení hybnosti, kdy by se musela provést artroskopická revize a v podtatě uvolnění tohoto prostoru. Změny zde způsobuje patrně i přítomná artroza

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: