Pocit chladu

Pani doktorko, pred cca 3 tydny jsem Vam psal, jesli pocit chladu muze byt ze stitne zlazy, psal jsem, ze v rijnu jsem mel TSH v poradku, taky jsem psal, ze to mam mozna z nevyspani. Dneska jsem si nechal na vlastni zadost v laboratori vzit krev na TSH a vyslo mi 3, 47. Mez laboratore je 0,39 - 4,31, takze to mam v poradku. Neni teda potreba stitnou zlazu dal vysetrovat, kdyz TSH je v norme? V rijnu 2012 jsem mel TSH 2,1. Muze to neco znamenat, kdyz se mi to za rok a ctvrt zvedlo na 3,47 ? Nebo kdyz je to v norme, tak se to neresi a treba za rok to zkontrolovat ?

Odpověď odborníka:

Další vyšetření bych indikovala pouze v případě, že by se Vaše obtíže stupňovaly i po navýšení odpočinku, nebo by se objevily obtíže další. Resp. kdyby bylo onemocnění štítné žlázy rozšířené v rodině, a to jedno v jaké podobě.
Jinak bych se títmo malým navýšením TSH neznepokojovala.
Na druhou stranu, TSH samotné není jediný parametr, který nám určuje zdraví štítnice - na komplexnější posouzení nám slouží také fT4, antiTPO a antiTg z krvi a ultrazvuk žlázy. Jedině po absolvování tohoto spetra vyšetření lze říct, že žláza je zdravá, resp nikoliv.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: