Pocit chladu pouze v horní části těla > po prostatektomii a následném ozařování

Dobrý den, prosím Vás o radu týkající se nemocného otce (věk: 65). Historie: - Otec před rokem podstoupil prostatektomii. Nádor byl odstraněn, nicméne hodnoty PSA byli po pár měsících vyšší (4+), proto podstoupil také ozařování v oblasti prostaty (trvání: 2 měsíce, počet: 36x). Dnes, po 2 měsících od zkončení léčby, je hodnota PSA 0.56 - Před 2 týdny měl zápal žaludku, na který dnes úspěšně dobral antibiotika Fromilid 500 a Megamox. Výsledky testů v pořádku. - Bere doživotně vitamin B12 z důvodu jeho nedostatečné tvorby (atrofická gastritida). Výsledky testů v pořádku. - Bere doživotně Euthyrox z důvodu dědičné poruchy štítné žlázy. Výsledky testů v pořádku. - Bere doživotně Cynt 0.4 z důvodu vysokého tlaku. Výsledky testů v pořádku. Aktuální problém: - Pocit chladu v horní polovici těla přecházející do bolesti natolik silné, že se otec pravidelně v noci budí na bolest i po požití uspávacího léku. Odzkoušeny různé druhy se stejným výsledkem. Příznaky: - Nadměrné pocení (5-9 propocených pyžam / noc). Nutno dodat, že otec je zabalen do několika vrstev oblečení a přikrývky. Pocení se postupně zhoršuje na 8 propocených pyžam za hodinu. Užívá Novalgin. - Pocit chladu / bodavá bolest jen v horní části těla (hlavně ramena, pak hrudník, břicho a ruce). U pánve a nohou problém neexistuje. - Trpnutí rukou. Výsledky vyšetření s negativním nálezem: - RTG plic - Krevní obraz - Srdce - Sono - Štítná žláza - Klouby - Žaludek - Teplota těla 36.3 - 37.2 °C V současnosti je pacientem nemocnice. Jediné vyšetření, které ještě nepodstoupil, je magnetická rezonance. Prosím o Váš názor a radu co dál. Děkuji. S pozdravem Pavol

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vámi popisovaný problém u otce je atypický svou lokalizací. Doporučovala bych zkonzultovat neurologa, jestli se nejedná o neuropatii následkem radioterapie nebo z jiné příčiny (neuropatii udělá i nedostatek vit.B12 nebo porucha štítné žlázy). S neuropatií se mnohem častěji setkáváme na končetinových nervech, ale nelze ji vyloučit ani u mezižeberních nervů. Její diagnostika bude asi vzhledem k lokalitě obtížnější, ale doporučovala bych provedení EMG vyšetření, které nejlépe zhodnotí činnost nervů v oblasti hrudníku a rukou. Magnetická rezonance tuto poruchu nedokáže diagnostikovat. Pokud by se diagnoza neuropatie potvrdila, existují na ni speciální léky tlumící bolest, které předepisuje pouze neurolog. A nadměrné pocení je dle mého soudu pouze následkem nadměrného oblékání, aby se otec vyhnul chladu. Přeji pěkný den

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: